Predsednik: Romi čine 12,5 odsto radno sposobnog stanovništva u Srbiji

Vesti 04. jul 202213:322 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, primajući prvu generaciju polaznika programa Barvalipe - Romi u javnoj upravi, da je Srbija dom Roma, "u kojem imate ista prava i iste obaveze kao i svi njeni građani".

„Ovo je još jedan doprinos ne samo boljem razumevanju, nego da ne vidimo razliku između Roma i pripadnika drugih naroda, jer ne postoji mi i vi. Nek živi romski narod, nek živi Srbija“, rekao je Vučić na svečanosti u zgradi Predsedništva Srbije.

Pročitajte još

Prema njegovim rečima, „danas naša budućnost zavisi dobrim delom i od toga koliko ćemo zajednički uspeti da radimo i zavisi od Roma, jer 12,5 posto vas predstavlja radnu snagu naše zemlje“.

„Vi ste ti koji pomažete da dovedemo investitore, koji nam pomažete da napravimo rast i budemo najbolji u Evropi, bez vas to ne bismo mogli“, rekao je Vučić, poželevši im da budu srećni i uspešni u svojoj Srbiji.

Polaznica programa Barvalipe Tamara Asković je naglasila da se na ovaj način šalje poruka Romima da je država spremna da uloži dodatne napore, kako bi se profesionalno i lično usavršavali u svojoj državi.

Kako je navela, to je i poruka države da prepoznaje potencijal romske zajednice, što je važan trenutak za njene pripadnike, ali i celu Srbiju.

Direktor kancelarije Romske inicijative fondacije za Otvoreno društvo Željko Jovanović istakao je da su „problemi Roma veliki – ogromno siromaštvo, velika nezaposlenost“.

„Ovo je važan korak ne samo za Rome, već i Srbiju. Državna administracija i državna uprava treba da budu slika društva. Kad Romi nisu deo državne uprave, pokazuje se da nešto nije u redu u društvu“, rekao je Jovanović.

Kako je istakao, „ovim korakom mi postajemo primer ne samo za region, već i za Evopsku uniju, jer je Srbija time ispred mnogih zemalja u EU koje to nisu napravile“.

Komentari

Vaš komentar