Predsednik ponovo iznosi detalje iz istrage, majka nestalog pita – koja je svrha

Vesti 16. maj. 202119:1337 komentara
Podeli:

Kada je predsednik Srbije u februaru, prvi put najavio jezive detalje i fotografije zločina iz kuće Veljka Belivuka roditelji mladića, koji su nestali tokom kriminalnih obračuna u prethodne dve godine, su apelovali da to ne čini. Apeli nisu uslišeni, a slike prikazane. Dva i po meseca kasnije predsednik ponovo iznosi detalje iz istrage.

Goran Mihajlović je imao 21 godinu kada je pre 25 meseci i 16 dana nestao. Njegova majka Sanja nije dobila odgovor na pitanje šta se desilo sa njenim sinom, ali jeste čula jezive detalje o kući strave Veljka Belivuka. Izneo ih je predsednik na televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

„Zaista sam potresena. Zaista mislim da ovo uopšte nije bilo potrebno. Ako vi… mi svi koji posećujemo institucije i pitamo šta je sa našim nestalima, šta se dešava, kakve informacije mogu da podele sa nama i uvek dobijamo jednu istu informaciju da u interesu istrage informacije ne mogu da se dele sa nama, zašto se sad takve jezive informacije dele sa javnošću“, kaže majka nestalog mladića Sanja Mihajlović.

Povezane vesti

Svaki put kada na televiziji vidi takve detalje se, kaže, stavlja u kožu onih roditelja koji znaju da su im deca nastradala u kući Veljka Beluvuka u Ritopeku. Podseća i da jedna od majki, čiji je sin pronađen, nije želela da uzme obdukcioni nalaz kako se ne bi suočavala sa tim detaljima. Ipak ih je mogla čuti na televiziji. Mihajlović se pita koja je svrha svega toga.

„I zašto se muče roditelji, rodbina nestalih. A s druge strane svaki put se zapitam zašto se krši dostojanstvo tih žrtava. Oni imaju pravo da imaju svoj mir, da imaju svoje dostojanstvo i zašto se sve to krši“, kaže Mihajlović.

Pitanje je da li prvom čoveku pripada da saopštava detalje iz istrage. Javnost mora da zna da se desio zločin ali to treba da rade ljudi koji su za to zaduženi i to bez afekta i preterivanja, smatra sociolog Ratko Božović.

„Ja mislim da je u svemu što se u javnom polju dešava neophodna mera. A ta mera podrazumeva jednu osetljivost i jednu osećajnost u odnosu na ono što je i polje etičkog i polje estetskog. Ja mislim da su obe te stvari bile izneverene“, kaže Božović.

Dok se javnosti detalji iz istrage predstavljaju poput horor filma nižu se pitanja bez odgovora. Ko je grupi Veljka Belivuka pomagao iz redova policije i da li su jezivi detalji koje iznosi predsednik dovoljni za podizanje optužnice. Porodice žrtava čekaju da im neko da odgovore – na način koji će za njih biti najbezbolniji.

Komentari

Vaš komentar