Predsednik opštine Bač: Ne zatvaramo oči pred spaljivanjem otpada u selu Vajska

Vesti 14. nov 202213:19 4 komentara
kablovi žice bakar otpad
Shutterstock/Ilustracija

Predsednik Opštine Bač Steva Panić iz Srpske napredne stranke (SNS) izjavio je da ta opština ni u jednom trenutku nije "zatvarala oči" pred problemom opasnog zagađenja životne sredine usled neovlašćenog spaljivanja plastike u selu Vajska u toj opštini.

Pročitajte još:

„Ni u jednom trenutku nismo zatvarali oči pred problemom, komunalni inspektori izlaze na teren po prijavi, dojavi građana i problem se rešava, prošle nedelje su bile dve prijave. Odgovorno tvrdim da lokalna samouprava nikada nije dala prećutnu saglasnost za paljenje plastike u Vajskoj“, rekao je Panić na sednici Skupštine opštine Bač.

Istraživački portal VOICE iz Novog Sada objavio je nedavno članak u kojem je naveo da problem sa neovlašćenim spaljivanjem plastike u Vajskoj traje već godinama.

U članku pod naslovom „Vajska – vojvođanski Černobilj i selo koje umire od raka“, VOICE je naveo da godinama unazad pojedine grupacije lokalnih žitelja spaljuju velike količine otpada kako bi na najbrži način dobili bakar koji potom preprodaju, a na taj način ugrožavaju svoje zdravlje, ali i zdravlje u okolnim mestima i potencijalno u Hrvatskoj, pošto je Vajska pogranično mesto na obali Dunava.

Meštani su za VOICE ispričali da se zbog toga nad selom neretko nadvija crni dim koji je, kako su naveli stručnjaci, izuzetno kancerogen.

Profesorka toksikologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Ivana Teodorović objasnila je da se paljenjem plastične izolacije oslobađaju neka od najkancerogenijih i najtoksičnijih jedinjenja, koja su izuzetno opasna za čoveka.

VOICE je u reportaži sa lica mesta naveo da neodgovorni pojedinci pale otpad na desetak kilometara od centra sela, ali i u dvorištima pojedinih kuća u samom selu.

Portal je naveo da grupacije koje zagađuju Vajsku mahom pale kablove, odnosno izolaciju, kako bi „prečicom“ došli do bakra za koji se po kilogramu dobija između 600 i 700 dinara.

Otpad od meštana otkupljuje lokalna firma „DOO JGP Petrović otpad“, koja je prošle godine imala poslovni prihod koji je iznosio gotovo pet miliona evra, naveo je VOICE.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare