Predsednik Novog sindikata: Vakcinacija da bude obavezna za zdravstvene radnike

Vesti 22. apr 202112:12 > 14:29 16 komentara

Zahtevamo od Vlade da posluša struku i da razgovara sa akademskom zajednicom iz oblasti infektologije, epidemiologije, virusologije i imunologije i da vidi li je potrebno da vakcina protiv kovid-19 bude obavezna za zdravstvene radnike, izjavio je predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije (NSZS) Živorad Mrkić.

On je na konferenciji za novinare rekao da se NSZS zalaže za to da vakcinacija protiv kovid-19 bude obavezna za zdravstvene radnike i naveo da u poslednja dva meseca ima „sve više naučno utemeljenih radova“ koji pokazuju da „mnoge od vakcina koje su se pojavile ne samo da sprečavaju razvoj simptomatske bolesti nego i prenošenje kovid-19 na druge ljude“.

Mrkić je rekao da se vakcinacijom lekara višestruko smanjuje mogućnost da oni zaraze svoje pacijente, članove svoje porodice i ostale lekare.

Pročitajte i:

On je rekao da NSZS, imajući u vidu značaj vakcinacije, poziva Institut za javno zdravlje i medicinske fakultete i njihove katedre za infektivne bolesti da zauzmu stav o tome da li bi vakcinacija protiv kovid-19 bila obavezna.

Potpredsednica NSZS Dragica Jankov Vidačić istakla je apeluje da se vakcinacija sprovede i da se najviše raduje „našoj vakcini i povratku Instituta Torlak i nacionalne bezbednosti, jer kada imate takve kuće kontrolišete sve vakcine koje uđu u zemlju i celokupnu populaciju“.

Potpredsednik NSZS Miroslav Cvetković podsetio je da zdravsteni radnici žele da u budućnosti „kroz vakcinaciju“ jedina mesta na kojima će biti raspoređeni van svojih matičnih radnih mesta budu isključivo punktovi za vakcinaciju, „da više nikada ne moraju da budu u situaciji da ulaze u crvene zone“.

Cvetković je poručio svima koji se dvoume da li da se vakcinišu da pored života i ličnog zdravlja, i života i zdravlja najbližih „nađu motiv da pomognu celom zdravstvenom sistemu koji je zaista izneo ogroman teret“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare