Predsednik imao „nesporni dokaz“, ipak – fotografija ubijenog nije u optužnici

Vesti 16. avg. 202119:196 komentara
Podeli:

Fotografija ubijenog mladića sa tetovažom koja ukazuje da je navijač Crvene Zvezde, a koju je vlast pokazala javnosti kao dokaz zlodela Belivukovog klana, nije obuhvaćena optužnicom, niti je ta osoba s fotografije na spisku žrtava, piše list Nova. Advokat Ivan Ninić za N1 objašnjava da su najviši državni zvaničnici objavljivanjem fotografija insistirali na, kako je rekao, prenaglašenoj propagandi, ne vodeći računa hoće li takav pristup naneti štetu ovom postupku.

Tog 6. marta, kako je tada predstavljeno, predsednik je u rukama imao nesporni dokaz brutalnosti Belivukovog klana i odlučio je da ga, kako je tada objašnjeno, posle dugog razmišljanja, ipak pokaže javnosti. List Nova piše da se prva od dve prikazane fotografije na kojoj je ubijeni mladić sa tetovažom Crvene Zvezde ni ne nalazi u optužnici, tj. da se ta osoba, koja nije ni identifikovana, ne nalazi na spisku žrtava za koje se tereti Belivukov klan.

„Ja verujem da su ove fotografije korišćene u propagandne svrhe bez da je država vodila puno računa o tome da li će naneti štetu daljem toku postupka da li će povrediti pijetet žrtvava, osećanja porodica i na kraju podizanje optužnice koja ne prepoznaje lice sa fotografije to potvrdjuje“, kaže Ivan Ninić.

POVEZANE VESTI

Da li se optužnica protiv Belivukovog klana zasniva isključivo na fotografijama dobijenih sa aplikacije Skaj ili policija i bezbednosne službe imaju još nešto što bi se u kombinaciji sa fotografijama moglo tumačiti kao neoboriv dokaz, pita se advokat Ninić.

„Nema dileme da je istraga veoma traljavo vođena, da je vođena u sredstvima javnog informisanja i da će se posledice takvih aktivnosti tek osetiti na glavnom pretresu i biće vidljive kroz dalji tok postupka i presudu“, tvrdi Ninić.

A u slučaju nekadašnjeg ministra policije – nevolja nevolju stiže – Nebojšu Stefanovića opet prozivaju njegovi naprednjaci. U intervjuu za Večernje novosti pokrajinski premijer Igor Mirović analizirao je da je u slučaju Belivuk u MUP-u bilo tri grupe pojedinca: oni koji su bili u direktnom kontaktu sa klanom, oni koji su ćutali i oni koji su se, prema njegovim rečima, pokazali kao nesposobni.

„Veoma je jasno da je MUP u proteklom periodu načinio brojne propuste. Sasvim sigurno da Nebojša Stefanović kao ministar unutrašnjih poslova snosi odgovornost za postupanje svojih saradnika“, naveo je Mirović.

Inače, list Nova piše i da se u optužnici navodi da je Belivuk bio prisluškivan od septembra prošle godine. Od tog meseca, pa do kraja 2020. dogodile su se tri likvidacije, a bezbednosne službe su čak i snimile dolazak poslednje žrtve u kuću u Ritopeku. Da li su ta ubistva mogla da budu sprečena i ako jesu, zašto nisu?

Komentari

Vaš komentar