Sednica SB UN: Ađijus zatražio da Srbija izruči Radetu i Jojića

Vesti 08. jun 202121:46 > 23:5420 komentara
Podeli:
Izvor: Johannes EISELE / AFP

Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmel Ađius izjavio je pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija da Srbija ne sarađuje sa sudom u Hagu. Predstavnici SAD, Francuske i Velike Britanije su pozvali Srbiju da u potpunosti sarađuje s naslednikom Haškog tribunala, dok je predstavnik Rusije kritikovao sud u Hagu da je pristrasan. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na sednici da krivično gonjenje Vjerice Radete i Petra Jojića, funkcionera Srpske radikalne stranke optuženih za nepoštovanje suda u Hagu, treba da bude prebačeno pravosuđu Srbije.

Na sednici na kojoj su Ađijus i glavni tužilac Mehanizma Serž Bramerc podneli izveštaj Savetu bezbednosti, predsednik suda je rekao da Srbija odbija da postupi po obavezujućem nalogu za izručenje bivših poslanika Srpske radikalne stranke, Petra Jojića i Vjerice Radete.

Povezane vesti:

„Srbija nedelovanjem ometa efikasno sprovođenje pravde pred Mehanizmom i prkosi međunarodnoj zajednici, dovodeći u pitanje autoritet Saveta bezbednosti UN“, kazao je Ađius.

On je naveo da je prošlo više od šest godina otkako je Srbiji prvi put zatraženo da izda naloge za hapšenje Jojića i Radete.

“Neophodno je da se sprovode pravda i da se ispune obaveze prema Savetu bezbednosti”, rekao je Ađius.

On je kazao da će presuda u predmetu protiv nekadašnjih čelnika državne bezbednosti Srbije, Jovice Stanišića i Franka Simatovića, biti doneta do 30. juna ove godine.

„U ovom trenutku se veće bavi raspravom o presudi“, rekao je on.

Predsednik Mehanizma Karmel Ađijus rekao je da pravosnažna presuda Ratku Mladiću predstavlja „snažnu poruku da će počinioci tako teških zločina biti dovedeni pred lice pravde“.

„Presuda ove vrste ne može vratiti voljene i izlečini rane, ali ipak daje nadu da će žrtve i njihove porodice naći nekakvu utehu“, rekao je Ađijus.

Ranije danas haški sud potvrdio je presudu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, koji je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH, 1992-95.

SAD, Francuska i Velika Britanija pozvale Srbiju da sarađuje s Hagom

Predstavnici SAD, Francuske i Velike Britanije večeras su u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvali Srbiju da u potpunosti sarađuje s naslednikom Haškog tribunala, dok je predstavnik Rusije kritikovao sud u Hagu da je pristrasan.

Na sednici na kojoj su izveštaj podneli predsednik i glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma UN za krivične sudove, Karmel Ađijus i Serž Bramerc, predstavnik SAD pri UN pozvao je Srbiju da bez odlaganja uhapsi i izruči međunarodnom sudu u Hagu dvoje bivših poslanika Srpske radikalne stranke.

Predstavnik SAD je rekao da je Vašington „veoma razočaran“ što Srbija nije ispunila obavezu da uhapsi Petra Jojića i Vjericu Radetu, optužene za nepoštovanje suda zbog zastrašivanja svedoka.

„Srbija je članica UN i ima važne međunarodne i regionalne obaveze, uključujući obaveze koje ima na putu pristupanja EU. Zbog toga je u obavezi da sarađuje sa Mehanizmom u Hagu. Nesaradnja sa Mehanizmom ometa sprovođenje međunarodnog prava“, naveo je američki diplomata.

On je dodao da je važno da svedoci mogu da svedoče bez straha o najtežim zločinima.

Srbiju je kritikovao i zbog odluke iz juna 2020. godine da dodeli državljanstvo osobi optuženoj za ratne zločine u Sarajevu, navodeći da ga tima „faktički štiti od pravde“.

I predstavnica Francuske u UN pozvala je Srbiju „da potpuno sarađuje sa Mehanizmom“.

Ona je navela i da se Pariz protivi veličanju ratnih zločinaca osuđenih pred međunarodnim sudom.

„Izjave nekih zvaničnika zemalja bivše Jugoslavije su neprihvatljive i pozivamo ih da se ubuduće uzdrže od njih“, rekla je predstavnica Francuske.

Ona je kazala da današnja pravosnažna presuda protiv generala Ratka Mladića predstavlja „važan korak za pravdu i pomirenje na Zapadnom Balkanu“.

Predstavnik Velike Britanije pri UN rekao je da postoji jasna obaveza svih država članica UN da sarađuju sa Mehanizmom u Hagu, i ukazao da je Srbija treći put odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu.

„Podstičemo Srbiju da ispuni naređenje Mehanizma“, kazao je britanski diplomata.

Dodao je da je veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida neprihvatljivo, jer vodi dalje od pomirenja.

Predstavnik Rusije: Sumnjive optužbe protiv radikala

Predstavnik Rusije pri UN rekao je da je nekadašnji Haški tribunal „postao poznat kao oruđe osvete, a ne oruđe pravde“ i dodao da današnja pravosnažna presuda protiv generala Ratka Mladića predstavlja „nastavak politizacije“ naslednika tog suda, Međunarodnog rezidualnog mehanizma UN za krivične sudove.

„Presuda Mladiću je mrlja na ugled Mehanizma u Hagu. Pristrasna haška mašinerija pravde sistemstski uništava živote učesnika balkanskog rata koji je uništio Jugoslaviju i jasno naglasio koliko je članicama NATO-a bilo lako da nekažnjeno pogaze sve povelje UN i počnu vojnu operaciju u trećoj zemlji“, rekao je ruski diplomata.

On je upitao „da li je iko pozvan na odgovornost zbog masovnog bombardovanja civilnih meta“ u Jugoslaviji, uključujući Radio-televiziju Srbije i Ambasadu Kine u Beogradu.

„Zašto međunarodni tribunal odjednom postaje slep i gluv za odredjene zločine, zašto je okrenuo glavu od zločina kosovskih Albanaca? Mehanizam u Hagu nije instrument pomirenja, jer presude nisu bile fer. Jedna strana je optužena gotovo za sve, dok su zločini drugih zataškani“, rekao je predstavnik Rusije.

On je kritikovao prebacivanje haškog osudjenika Radovana Karadžića u zatvor u Velikoj Britaniji, navodeći da su život i bezbednost osudjenih Srba ugroženi u britanskim zatvorima.

Povodom optužbi na račun Srbije da ne sarađuje sa Mehanizmom u Hagu, predstavnik Rusije je rekao da su te kritike „povezane sa sumnjivim optužbama“ protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, za koga je rekao da je više od 11 godina proveo u Hagu čekajući okončanje procesa.

Predstavnik Kine je rekao da se Peking nada da će Vlada Srbije i Mehanizam u Hagu „pojačati komunikaciju“ i medjusobno poverenje i poštovati uzajamne zahteve i naći odgovarajuče rešenje za te probleme.

Komentari

Vaš komentar