Predsednik DSK: Ako Kurti ne povuče Zakon o izborima, vodi Kosovo na izbore

Vesti 02. apr 202121:09 0 komentara
REUTERS/Laura Hasani

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku je izjavio da, ako premijer Aljbin Kurti ne bude povukao iz skupštinske procedure predlog Zakona o izmena i dopunama zakona o opštim izborima, onda to vodi ka novih parlamentarnim izborima.

On je na konferenciji za medije rekao da je vladajući Pokret Samoopredeljenje na nevidđen način odlučio da izmeni izborni zakon.

Takve reforme se u demokratskim zemljama rade zajedno s opozicijom, kazao je Abdidžiku i dodao da je Samoopredeljenje ;shvatilo da nije u stanju da se nosi sa stvarnim problemima pandemije i ekonomije.

„DSK je bio konstruktivan prema izboru predsednika Kosova, a ovom akcijom koju je Kurti danas uradio, želi da stvori političku nestabilnost“, kazao je on i dodao da „Kurti mora prestati da ucenjuje opoziciju“.

„Kurti je pokazao da nije zainteresovan za izbor Vjose Osmanija za predsednicu Kosova. Pozivam Kurtija da se povuče iz ove inicijative i dozvoli konstruktivnost. Ako se to ne dogodi, Kurti želi izbore i institucionalnu krizu… Prvo tražimo da se povuče ovaj Nacrt zakona. A ako se ne povuče, onda će Kurti poslati zemlju na izbore“, ukazao je Abdidžiku.

Ova poruka je na Kosovu shvaćena kao povlačenje podrške DSK izboru Vjose Osmani za predsednicu Kosova.

Vlada Kosova je večeras usvojila Predlog Zakona o izmenama i dopunama zakona o opštim izborima i dostavila ga Skupštini Kosova na odlučivanje po hitnoj proceduri.

Protiv takvog načina razmatranja i usvajanja zakona o opštim izborima, izjasnile su se sve opozicione stranke u kosovskom parlamentu, sem Srpske liste.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!