Predsednik Albanije: Postoji rizik od eskalacije situacije na severu Kosova

Vesti 17. avg 202209:41 1 komentar
Gent Shkullaku/AFP

Predsednik Albanije Bajram Begaj rekao je da postoji rizik od eskalacije situacije na severu Kosova, rekavši da "tamošnje kriminalne strukture to mogu da izazovu".

Begaj je u intervjuu za javnu televiziju rekao da se mora sačuvati mir.

Pročitajte još

„Postoji rizik od eskalacije situacije na severu Kosova. Postoje kriminalne strukture koje podržavaju državni elementi koji mogu da naruše bezbednost. Ono što mogu da kažem je da treba da budemo mirni i da svaki incident mirno prihvatamo i izveštavamo u medijima, ne dozvolite da vas Srbija dezinformiše o određenim događajima“, rekao je Begaj, prenosi KoSSev.

Dodao je da će Albanija svim sredstvima stati uz Kosovo. On je, međutim, dodao da je dijalog pravi put za postizanje trajnog mira u regionu.

„Nalazimo se u vremenu modernizma, gde samo dijalogom možemo da rešimo probleme koji se mogu pojaviti. A evroatlantski put Kosova je neizbežan, neotuđiv i ispravan, pa se uz pomoć SAD, EU i drugih saveznika dijalog mora dalje razvijati“, rekao je.

Predsednik Albanije kaže da su sastanci kosovskog premijera Aljbina Kurtija sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u sredu, kao i sastanak u četvrtak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu u okviru dijaloga Kosovo-Srbija, sastanci od posebnog značaja.

„Sastanak u NATO je važan sastanak za obe strane, gde će se znati da se nasilje neće tolerisati, jer nasilje nosi bedu, siromaštvo i ne treba se vraćati na sećanje“, rekao je Begaj.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare