Predsednica Evropske asocijacije prajdova: Vučić ne može da otkaže tuđi događaj

Vesti 27. avg 202214:34 84 komentara
evroprajd europrajd parada ponosa letoniaj 2015
ILMARS ZNOTINS / AFP

Reagujući na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je Evropajd otkazan, Kristin Garina, predsednica Evropske asocijacije organizatora prajdova, rekla je da Vučić ne može da otkaže tuđi događaj.

Ona je dodala da ni Beograd prajd, ni EPO kao davalac licence neće otkazati Evroprajd u Beogradu. Kako je rekla, pravo na održavanje Prajda je od strane Evropskog suda za ljudska prava osnovno ljudsko pravo i svaki pokušaj zabrane predstavlja kršenje članova 11, 13 i 14 Evropske konvencije o ljudskim pravima, koju je Srbija ratifikovala kao članica Saveta Evrope.

POVEZANE VESTI:

„Pored nezakonitosti takve zabrane, mora se primetiti da oni koji se protive Evroprajdu u Beogradu koriste stare zamorne fraze, netačnosti i čiste laži da diskredituju ono što je, u stvari, slavljenje ljudskih prava i jednakosti. Kažu da smo protiv porodičnih vrednosti, kada smo svi iz porodice i mnogi od nas imaju svoje porodice. Kažu da smo zlostavljači dece, kada svi čvrsto stojimo protiv svakog zlostavljanja dece. Oni tvrde da su srpske vlasti uložile 40 miliona evra u Evroprajd, uprkos tome što je događaj koštao samo delić toga i nije dobio nikakva sredstva od vlade. Svaka njihova tvrdnja je laž, a pokušaj da se zabrani Evroprajd značilo bi da su vlasti nasele na njihove laži“, dodala je Garin.

Kaže da Evroprajd u Beogradu neće biti otkazan i da će okupiti hiljade LGBTI+ osoba iz cele Evrope sa LGBTI+ osobama iz Srbije i šireg Zapadnog Balkana.

„To će doneti milione dinara u lokalnu privredu i omogućiti Srbiji da pokaže da je na putu da bude progresivna, dobrodošla evropska nacija. Ono što srpske vlasti moraju da urade jeste da se čvrsto suprotstave ovim nasilnicima i zaštite događaj“, kaže Garin.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare