Predsednica AKS o intervjuu Đukanovića: Moj lični stav je da je to uticaj na sud

Vesti 20. okt. 202116:083 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Smatram da je trebalo da reaguje sud i tužilaštvo pre nego advokatura, jer je Vladimir Đukanović u intervjuu sa prvooptuženim u slučaju Jovanjica iznosio podatke iz postupka koji je u toku. Gledali smo koje bi on odredbe kodeksa mogao da prekrši, ali ne vidimo da je on, kao branilac, što se advokature tiče prekršio kodeks, rekla je za N1 predsednica Advokatske komore Srbije Jasmina Milutinović. Ona je istakla da na pitanje smatra li da je to uticaj na sud može da odgovori samo u lično ime - da to jeste uticaj na sud.

„Smatram da Vladimir Đukanović svojim invervjuom sa Predragom Kolovijom nije prekršio kodeks profesionalne etike advokata, ali da je Koluvija , pošto je pušten iz pritvora uz nanogicu, ovim istupanjem u medijima preko svog branioca praktično uticao na tok postupka“, navela je Jasmina Milutinović.

Pročitajte još:

Komentarišući član 20, stav 2 Kodeksa profesionalne etike advokata koji kaže da „advokat ne sme da koristi svoju naučnu, pedagošku i publicističku delatnost, niti istupanje na stručnim i drugim javnim skupovima da bi, u predmetu koji nije pravnosnažno okončan ili u kome teku prava za korišćenje vanrednih pravnih sredstava, agitovao i podsticao nedozvoljene pritiske u korist klijenta“, sagovornica N1 je istakla da se Advokatska komora Srbije nije bavila Đukanovićem.

„Trenutno se nismo time bavili, niti se bavimo Đukanovićem na način na koji se javnost i mediji njime bave, s obzirom da je on i političar, i poslanik, i šef poslaničke grupe, i član Vrhovnog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca…“, rekla je Jasmina Milutinović.

Ona je istakla da na pitanje da li je taj intervju uticaj na sud ne može da odgovori kao predsednica komore.

„Mogu samo da vam odgovorim kao Jasmina Milutinović – po meni to jeste uticaj na sud. Ali, niti je ko podneo prijavu protiv njega, niti sam ja disciplinski tužilac, disciplinski sudija, niti disciplinski organ i ovo kažem u svoje lično ime“, precizirala je ona.

Da bi se disciplinski postupak pokrenuo, potrebno je, ističe, da neko podnese prijavu.

Na opasku da to može da učini i zainteresovani advokat, pa i ona kao predsednica Advokatske komore Srbije, Milutinović je odgovorila odrično:

„Ja sigurno neću podneti prijavu, baš zato što sam predsednica komore – to bi značilo da bi moglo da bude pravne diskriminacije između slučajeva koji pokrećem ja ili neko drugi“, istakla je ona.

Kako je dodala, organi Advokatske komore Srbije raspravljaće o Đukanoviću povodom intervjua sa Koluvijom.

„Sigurno je da će se raspravljati, ali u kom trenutku – ne znam. Mi sada imamo mnogo većih problema od advokata Đukanovića“, istakla je Jasmina Milutinović.

Komentari

Vaš komentar