Predsednica AKS: Neprimeren gest ministarke pravde

Vesti 27. sep 202212:48 8 komentara
N1

Predsednica Advokatske komore Srbije (AKS) Jasmina Milutinović ocenila je u izjavi za FoNet da smatra neprimerenim to što je ministarka pravde Maja Popović u govoru na skupu povodom predstavljanja radnih tekstova seta pravosudnih zakona optužila AKS za pokušaj "bacanja senke" na izradu tih zakona.

Povezana vest

Čin AKS kojim pozivaju članove da podnesu ostavke i ne učestvuju u daljem radu radnih grupa smatram pokušajem bacanja senke na donošenje seta pravosudnih zakona, rekla je ministarka Popović u uvodnom govoru na skupu na kome su predstavljeni radni tekstovi pet pravosudnih zakona, koji treba da se usklade sa ustavnim izmenama usvojenim na referendumu 16. januara ove godine.

„Neprimereno je da ministarka tako reaguje na legitiman zahtev advokature Srbije da učestvuje u radnim grupama za donošenje reformskih zakona koji se tiču pravosuđa“, rekla je Milutinović i objasnila da su u radne grupe imenovani advokati, ali ne i predstavnici AKS, odnosno advokature.

„Predstavnik advokature je onaj koga delegira AKS. Nije dovoljno da ste vi advokat, ne možete predstavljati advokaturu bez da vas je AKS kroz svoje organe i protokole proglasila predstavnikom advokature. Taj predstavnik onda odgovara AKS za svoj rad i stavove koje iznosi na radnoj grupi“, rekla je Milutinović.

Naglasila je da AKS ne dovodi u pitanje diskreciono pravo ministarke pravde da imenuje članove radnih grupa za izradu seta pravosudnih zakona, ali da nije stvar u tome.

„Ne razumem zašto Ministarstvu pravde smeta to što kažemo istinu – da nemamo svoje predstavnike. Advokati koji su u tim radnim grupama nisu naši predstavnici“, podvukla je Milutinović.

Ocenila je da „nije pristojno“ to što je ministarka prokomentarisala odluku AKS da pozove svoje članove da podnesu ostavke na članstvo u radnim grupama.

„Radi se o našem odnosu sa našim članovima, prema našim propisima i u to ne može niko da se meša. Kao što je pravo ministarke da imenuje u radne grupe koga hoće, tako i AKS ima pravo da komunicira sa svojim članovima prema svojim pravilima i proceni“, rekla je Milutinović.

Ona je negirala i da je cilj AKS bio da se „baci senka“ na reformu u pravosuđu i izradu seta zakona.

„Mi podržavamo reformu pravosuđa i donošenje seta zakona, smatramo da je to korak napred u nezavisnosti pravosuđa i nismo hteli da budemo nikakva kočnica“, zaključila je Milutinović.

Ministarstvo pravde predstavilo je danas prve radne tekstove zakona o uređenju sudova, o sudijama, o Visokom savetu sudstva, kao i radne tekstove zakona o javnom tužilaštvu i o Visokom savetu tužilaštva.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare