Predlog izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi stigao u Skupštinu

Vesti 09. dec 202109:51 > 09:53 10 komentara
Skupština Srbije
N1

U Skupštinu Srbije stigao je Vladin Predlog izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, o kojima će poslanici sutra raspravljati.

Vlada je predložila izmene u članovima 7, 20, 43 i 44 koji se odnose na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

U predlogu Vlade ukida se taksa za overu potpisa i omogućava se da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma.

POVEZANE VESTI:

Prema predlogu, neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine, a parlament u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu. Vlada je predložila da se izmene usvoje po hitnom postupku.

Skupština Srbije je Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi usvojila 25. novembra.

Vlada je odlučila da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i da parlamentu predloži izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Zbog tog zakona i Zakona o eksproprijaciji protekla dva vikenda u Beogradu i gradovima širom Srbije organizovane su protestne blokade građana uz zahtev da se hitno povuku.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare