Predlog da se dalje postupanje po optužnici protiv Edina Vranja ustupi BiH

Vesti 14. okt. 202110:1419 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug / Jadranka Ilić

Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv Edina Vranja i podnelo predlog Višem sudu u Beogradu da se dalje postupanje po optužnici ustupi specijalizovanim organima za procesuiranje ratnih zločina Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je danas razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom, državnim sekretarom Ministarstva pravde Bojanom Šćepanović, republičkim javnim tužiocem Zagorkom Dolovac i tužiocem za ratne zločine Snežanom Stanojković

Oni su razgovarali o međunarodnoj saradnji, a naročito o unapređenju postojeće saradnje sa nadležnim organima BiH u procesuiranju ratnih zločina i njihovih izvršilaca na teritorijama Srbije, u skladu sa odredbama sporazuma o regionalnoj saradnji Srbije i BiH, Ugovoru o pravnoj pomoći u krivičnim i građanskim stvarima, kao i o Zakonu o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima baziranom na konvenciji Saveta Evrope o toj vrsti međunarodno-pravne saradnje iz 1959. godine.

Na sastanku je zaključeno i da je neophodno osnaživanje regionalne saradnje generalnih javnih tužilaštava u okviru koje će i specijalizovani delovi tužilačkog sistema ostvariti uspešnu saradnju.

U tom smislu će se u petak, 15. oktobra ove godine u Beogradu održati sastanak republičkog javnog tužioca i tužioca za ratne zločine sa Glavnim tužiocem tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić, kako bi se postigao dogovor o preduzimanju koraka radi organizovanja regionalne tužilačke konferencije u skorijem periodu, navedeno je u saopštenju.

Edin Vranj je uhapšen u septembru prilikom prelaska granice između BiH i Srbije. Osumnjičen je za zločine protiv ratnih zaroblјenika na području Goražda, od januara 1993. do oktobra 1994.

Komentari

Vaš komentar