Predlagač rezolucije EP o Srbiji: Prošlo vreme taktiziranja i manipulacije

Vesti 18. dec 202118:39 31 komentara
N1

Usvajanje rezolucije o Srbiji predstavlja vrlo jasnu poruku srpskim vlastima da je prošlo vreme taktiziranja i manipulacije, rekao je za dnevni list "Nova" poslanik u Evropskom parlamentu, Klemen Grošelj.

Povezane vesti:

“Za zemlju kandidata za članstvo u EU potpuno su neprihvatljivi događaji na ekološkim protestima, gde su huligani neometano napadali mirne demonstrante“, rekao je Grošelj, prenosi Nova.rs.

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su u četvrtak rezoluciju o ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava u Srbiji, u kojoj se između ostalog govori o ekološkim protestima i prisilnom radu na gradilištu fabrike Linglong.

Za tekst je glasalo 586 poslanika, protiv ih je bilo 53.

Predlagač rezolucije o Srbiji i evroposlanik iz redova liberala (Renew Europe/Obnoviti Evropu) Klemen Grošelj, rekao je za “Novu” da je ovaj dokument poruka srpskim vlastima da moraju da se zalažu za evropsku budućnost, ali ne samo rečima, već radom i ponašanjem.

“Pravo na mirne proteste je osnovno ljudsko pravo i dužnost je svake zemlje, svake vlade je da, u skladu sa svojim mogućnostima, to i obezbedi. To se posebno odnosi na vladu koja želi da se pokaže kao spremna za članstvo u EU”, ističe on.

Naglašava da je rezoluciju podržala ogromna većina poslanika.

“Time je poslata vrlo jasna poruka srpskim vlastima da je prošlo vreme taktiziranja, pa čak i manipulacije. Sva ova dešavanja oko posete Moskvi i sprečavanja tzv. obojenih revolucija, uoči događaja u istočnoj Ukrajini, za mnoge poslanike i zemlje EU su zabrinjavajući. Naročito u kombinaciji sa nedavnim protestima, delovanjem huligana i neradom policije”, poručuje naš sagovornik.

Grošelj je podvukao da vlast u Srbiji mora da se opredeli šta joj je prioritet – EU ili neki drugi savez.

“Vreme za sedenje na dve ili čak više stolica polako ističe. Imajući u vidu ovu rezoluciju, ali i izjave uoči predstojećeg francuskog predsedavanja Savetom EU i signale nakon formiranje nove nemačke koalicije, može se očekivati promena politike EU prema Balkanu i Srbiji. Svi želimo da Srbija postane punopravna članica EU, ali i pre toga ona mora da ispuni kriterijume koje su ispunjavale sve druge zemlje kandidati. U tom pogledu od Srbije se ne traži ništa više ili manje. Istina, postoji pitanje Kosova, ali i pored toga, pregovori se mogu nastaviti, uprkos nerešenom pitanju Kosova. Sve je u stvari u rukama srpskih vlasti i njihove političke volje”, podvači predlagač rezolucije o Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare