Predizborne koalicije se polako formiraju, dok neki još pregovaraju o izlasku

Vesti 14. nov 202119:16 10 komentara

Otvorena građanska platforma "Akcija", koju predvodi predsednik stranke Zajedno za Srbiju - Nebojša Zelenović i pokret Ekološki ustanak potpisali su sporazum o zajedničkom izlasku na izbore. Cilj saradnje je, kako navode, stvaranje nove zelene kolone koja će na izbore izvesti veći broj ljudi... Ostatak opozicije još pregovara o načinu na koji će i da li će izaći na izbore. Pregovori teku i na relaciji SPS - SNS o eventualnoj zajedničkoj izbornoj listi.

Polako se formiraju predizborne koalicije i sada je više nego sigurno da će opozicija imati više kolona za parlamentarne i gradske izbore, ali i dalje se očekuje dogovor o jednom predsedničkom kandidatu.

Povezane vesti

„Građani očekuju dogovor da zajedno čuvamo kutije, da se ne napadamo, da promovišemo izbore kao način borbe, da se dogovorimo oko toga da nastup bude u više programskih kolona kako bismo što veći broj ljudi izveli na izbore sa pozitivnim politikama koje nude ljudima rešenja i naravno da vidimo da li možemo da napravimo zajednički dogovor oko jednog predsedničkog kandidata“, kaže Nebojša Zelenović.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka poručuje da bi Srbija bila drugačija kada bi svi pristali da sednu i da se dogovore, pa i o predsedničkom kandidatu.

„Naravno retko ko će da se uhvati u to kolo politika predsednički kandidat, ja bih voleo da to bude ipak zajednički kandidat cele opozicije da vidimo predloge, pa da se dogovorimo oko toga“, kaže Jovanović.

Skupština slobodne Srbije predložila je dogovor o zajedničkom izlasku na izbore Stranci slobode i pravde, Demokratskoj stranci i Narodnoj stranci.

„Mi nećemo komentarisati ni jedan predlog kao stranka dok ne završimo razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima, ali mogu da kažem samo jednu stvar tamo piše da su ciljevi da se osvoji 25 odsto na nivou Beograda i 25 odsto na nivou cele Srbije, to nije naš cilj, naš cilj je da pobedimo na izborima ako na njima učestvujemo i da ovo zlo sklonimo“, rekao je Dragan Đilas.

Dva sastanka na najvišem nivou održali su socijalisti i naprednjaci, kaže lider SPS-a Ivica Dačić. Još se razmišlja o mogućoj zajedničkoj listi za parlamentarne i beogradske izbore, a za predsedničkog kandidata podržavaju Aleksandra Vučića.

„Nismo mogli da stanemo iza Tomislava Nikolića, ali ako nije Vučić kao predsednik Srbije, kao čovek sa kojim smo dobro sarađivali svih ovih godina sa kojim delimo zajedničke ciljeve, onda ćemo nastupati samostalno i tu nema nikakve dileme“, rekao je Ivica Dačić.

Dileme nisu imali u pokretu Dveri i u DSS-u, čiji su lideri Boško Obradović i Miloš Jovanović već najavili predsedničke kandidature.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare