Predavač s Harvarda: Prećutni dogovor Beograda i Prištine da se u mafiju ne dira

Vesti 24. jun 202108:34 > 09:52 20 komentara
N1

Predavač na Harvardu, sociolog Danilo Mandić, izjavio je da postoji prećutni dogovor rukovodstva Srbije i Kosova da bi zajednička antikorupcijska, antišvercerska i antimafijaška politika ugrozila stabilnost dveju nacionalističkih vlasti.

Mandić je u intervjuu za nedeljnik „Vreme“ kazao da, što je još gore, Amerika i Evropa ne pominju pitanje borbe protiv mafije.

PROČITAJTE JOŠ:

„Dokle god to ne dođe na dnevni red, pregovori će služiti i Beogradu i Prištini kao snažan alibi za nekompetentnost i autoritarizam, a međunarodnoj zajednici kao još jedan ‘dokaz’ da se sa plemenskim primitivcima mora postupati silom“, ocenio je sociolog.

Rekao je da kada mafije instrumentalizuju državu, to se zove „korupcija“, ali kada države instrumentalizuju mafiju, to se zove „patriotizam“.

Kako piše „Vreme“, Mandić se u svojoj najnovijoj knjizi „Gangsteri i drugi državnici“ (Gangsters and Other Statesmen) bavi upravo vezom mafije i separatističkih pokreta širom sveta, razotkrivajući kako veze kriminalaca i nacionalnih vođa često postaju savim prirodne.

Kriminal na Kosovu procvetao posle „oslobođenja“

Upitan da li je na Kosovu organizovani kriminal uspeo da zadrži svoj uticaj i nakon okončanog sukoba, Mandić je rekao da je kriminal na Kosovu procvetao nakon „oslobođenja“.

„Dobio je pristup zvaničnim institucijama, prelazima, preduzećima, bankama, prištinskom aerodromu. Mafije tek ‘poleću’ kada sukobi prestanu, jer u miru dobijate stabilnost i regularnost kriminalnih tokova i partnerstava, uključujući multi-etničkih, koje nisu bile moguće u haosu rata“, objasnio je on.

Na pitanje da li Srbija spada u države koje pokušavaju da spreče separatizam ulazeći u spregu s organizovanim kriminalom, Mandić je kazao da je Srbija kao Gruzija, Nigerija, Turska i druge zemlje pokušavala kriminalnim kanalima da reši etnonacionalna pitanja.

On je kao primer naveo oružane snage kojima je komandovao Željko Ražnatović Arkan.

„Da je preživeo, Ražnatović bi danas verovatno bio srpski Sedat Peker (veteran turskog podzemlja – prim.aut.). Ovako mrtav, on služi kao jedan kulturološki mit ‘narodnog bandita'“, rekao je Mandić.

Uvreda i za biznismene i za kontroverzne ljude

milan radoičić
N1

Na pitanje „Vremena“ da li je Srbija, kada je u pitanju Kosovo, raskinula veze s organizovanim kriminalom, s obzirom da mnogi povezuju srpsku državu i aktivnosti „kontroverznih biznismena“ sa Kosova poput Zvonka Veselinovića ili Milana Radoičića, Mandić je kazao da koristiti taj termin za takve ličnosti nije samo uvreda za biznismene.

„To je uvreda za kontroverzne ljude. U literaturi se zovu ‘etnički oportunisti’. Očigledno je da ova gospoda imaju izraženu sposobnost snalažljivosti. Nešto jaču od njihovog patriotizma. Oni su simptom, ne uzrok, korumpiranosti i nesposobnosti politike Beograda prema Kosovu“, rekao je Danilo Mandić za nedeljnik „Vreme“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare