Pre 15 dana dva glasa protiv, a onda na remont – poslanici hitno popravili zakon

Vesti 10. dec 202119:11 22 komentara

Jednoglasno, po hitnoj proceduri i gotovo bez rasprave, Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi. Poslanici su odlučili i da zakon stupi na snagu dan od usvajanja i tako su ispunili jedan od zahteva uličnih blokada.

Bilo je to pre samo 15 dana.

„Konstatujem da je Narodna skupština većinom glasova svih narodnih poslanika usvojila predlog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi“, rekao je predsednik Skupštine Ivica Dačić.

Dve sedmice kasnije, pritisnuti protestima i predsednikovim zahtevom, poslanici dolaze da po hitnoj proceduri popravljaju zakon koji su izglasali uz samo dva glasa protiv. Neki nesigurni da li su za zakon uopšte glasali.

N1: Jeste li glasali za zakon o referendumu pre dve nedelje?

„Ako sam bila u Skupštini, mislim da sam bila na putu“, kaže poslanica SNS Olivera Ognjanović.

POVEZANE VESTI:

Oni koji znaju da pre dve nedelje u Skupštini nisu bili, tvrde da za prethodnu verziju zakona ruku ne bi ni digli.

„Ne bih glasao i zamerka moja je što nam blagovremeno nisu naše kolege koji su pravnici, a poslanici, ukazali na te propuste koji evidentno postoje“, kaže poslanik naprednjaka Ljubiša Stojmirović.

Pravnik iz redova naprednjaka značajne propuste u prethodnoj verziji zakona nije video.

„Nije bio loš. Nešto što je Venecijanska komisija ocenila kao odlično. Al smo sad još poboljšali čak i bolje nego što nam je Venecijanska komisija dala saglasnost“, navodi Vladimir Đukanović iz SNS.

„Ne ulazimo da li su bili dobri ili nisu. Ako većina kaže da taj zakon treba da povučemo ja sam uvek tamo gde je većina“, dodaje Dragan Marković iz Jedinstvene Srbije.

Većina naprednjaka nema je pred kamerom N1.

N1: Jeste li Vi imali zamerke na zakone o referendumu i eksproprijaciji?

„Jel mogu ja da odem do poslaničke da se konsultujem. Kasnim iz Kladova“, kaže Radovan Arežina.

N1: Jeste li imali zamerke na ove zakone pre dve nedlje? Gospodine Martinoviću?

N1: Jel mislite da Zakon o referendumu nije bio dobar?

„Izvinite žurim na sednicu“. N1: Nemate ni 30 sekudni? Zaista nemam“, poručuje Veroljub Arsić.

Nisu imali mnogo toga da kažu ni u sali. Cela sednica trajala je 36 minuta. Ministraka Marija Obradović, kao predstavnica Vlade koja je predložila izmene zakona, nije izgovorila ni reč. Za reč se ne bi javio niko da nije bilo samostalnog poslanika Vladana Glišića, koji ne misli da je hitna izmena zakona o referendumu poraz predsednika Srbije.

„Ali jeste poraz predsednika SNS i pogotovo poslaničkog kluba SNS-a“, rekao je Glišić.

N1: Jel ovo poraz i Skupštine koja posle dve nedelje menja zakon?

Glišić: Pa znate kako, problem je kad imate Skupštinu koja liči na Glavni odbor SNS-a, svaki poraz SNS-a je poraz i Skupštine.

„Nema tu rasprave u kategorijama poniženja ili bilo čega drugoga. S druge strane, ima razloga da se kritikuju oni koji su to predložili zato što nisu dobro procenili mišljenje građana“, naveo je Dačić.

A šta je sa predstavnicima građana koji su takav predlog zakona izglasali?

„Naravno da i poslanici i ministrI treba da mnogo više pažnje posvete pripremi odnosno sagledavanju svih aspekata određenih zakona“, dodaje predsednik Skupštine.

Da sagledaju sve aspekte izmenjenog Zakona o referendumu, poslanicima je bila dovoljna polučasovna sednica.

I tako je ukinuta naplata nadoknade za overu potpisa. Podnosioci narodnih inicijativa dobili su pravo da predlažu predstvnike u izborne komsije i glasačke odbore. U slučaju neuspešnog referenduma, sledeće izjašnjavanje građana o istoj temi, Skupština će moći da raspiše posle četiri godine. A upravo to bili su neki od zahteva uličnih blokada.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare