Pravnik za ljudska prava: Naša policija uskraćuje pravo na azil

Vesti 30. dec 202115:30 > 20:093 komentara
Izvor: N1/arhiva

Državljanina Republike Burundi G.A. granična policija u sredu uveče je vratila sa beogradskog Aerodroma Nikola Tesla i uskratila mu pravo na azil, iako je, kako tvrdi politička izbeglica.

On je po sletanju u Beograd iz Istanbula, na pasoškoj kontroli, rekao da hoće da traži azil, na šta ima pravo. Međutim, policajci su mu to pravo uskratili, tvrdi pravnik za ljudska prava Nikola Kovačević.

On upozorava na to da je ovo sistemski problem, uobičajena praksa Aerodroma Nikola Tesla koja je potvrđena i u nalazima Komiteta protiv torture Ujedinjenih nacija iz novembra ove godine.

Kovačević kaže da je policija rekla da G.A. nije tražio azil, što je, kako kaže, konstantan narativ i to je laž.

“Niko ne treba da kaže ja želim azil, dovoljno je da kaže da ima problem. Jedina stvar koju oni moraju da urade je da im izdaju potvrdu o registraciji i da ga puste u Srbiju u neki od centara za azil” objašnjava Kovačević koji se bavi parvima migranata i izbeglica.

Na ovaj način je tražilac azila direktno izložen riziku od progona, jer je pripadnik manjine Tutsi, koju većina Hutu u Burundiju progoni. G.A. je zbog toga u svojoj zemlji već bio u zatvoru.

Da mu preti opasnost po povratku u matičnu zemlju potvrdila je i njegova rođaka koja je smeštena u Centar za azil u Krnjači. Graniča policija Beograd o tom slučaju već je obaveštena i poslednjih nekoliko dana upozoravani su na to da se radi o osobi kojoj preti politički progon i kojoj mora biti omogućen pristup azilu.

Osim njega, u Tursku je vraćeno još 12 osoba, koji tvrde da je na Aerodromu Nikola Tesla policija prema njima postupala neadekvatno. Sa njihovim slučajem upoznata je i organizacija Human Rights Watch.

Komentari

Vaš komentar