Pravnik: Vučićeva izjava – neki vid ograničenja slobode okupljanja

Vesti 27. avg 202220:48 9 komentara

Milan Filipović iz Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) kaže da ne može biti reči o otkazivanju Evroprajda jer to isključivo može da uradi organizator, a da procene o bezbednosti može da donese samo lokalna policija. "Ova izjava predsednika Vučića na neki način predstavlja ograničenje slobode okupljanja", naveo je.

„Ukoliko dođe do zabrane, to je nadležnost lokalne policijske stanice koja će primiti prijavu organizatora i koja će proceniti da li su ispunjeni uslovi za zabranu u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju. Svima je jasno da predsednik Vučić nema ovlašćenja u ovom pogledu, kao što je jasno da, nažalost, vrši faktičku vlast i da ono što on danas kaže na pres konferenciji, sutra može da završi u rešenju lokalne policijske stanice o zabrani. Dok ne vidimo to rešenje ne možemo suditi“, naveo je sagovornik N1.

Povezano:

On kaže da se čuje da se kao razlog u obrazloženju navodi pitanje bezbednosti i konstatuje da je to ono što je najčešće korišćeno u prošlosti – pitanje izbijanja sukoba između učesnika prijavljenog okupljanja i kontrademostanata. „Nažalost, policija u Srbiji ne razume najbolje svoje obaveze da prevenira ovu vrstu nasilja i da omogući održavanje ovog okupljanja. Ostaje da vidimo na šta će se to rešenje pozivati i kako će teći žalbeni postupak pred Ustavnim sudom“, kaže pravnik.

Ističe da svaki govor javnog funkcionera kojim se obeshrabruje organizacija javnog okupljanja jeste neki vid povreda slobode okupljanja. „To je bio slučaj sa govorom mržnje u javnim nastupima predsednice Vlade, ministra policije i predsednika Vučića povodom blokada krajem 2021. Ova izjava predsednika Vučića na neki način predstavlja ograničenje slobode okupljanja“, naveo je.

Filipović kaže da je 2016. godine donet novi Zakon o javnom okupljanju koji je trebalo da otkloni nedostatke ranijeg, ali da se u praksi to nije dogodilo.

„Ukoliko pogledamo primere zabrane javnog okupljanja, jedini slučaj kada je Upravni sud, u ovom slučaju nadležan da postupa, doneo odluku u razumnom roku jeste slučaj zabrane okupljanja SRS u Hrtkovcima. U svim ostalim primerima organizatori su morali da čekaju mesecima na odluku Upravnog suda, još duže Ustavnog suda“, naveo je.

Filipović kaže da tako jedna organizacija odluku Ustavnog suda čeka od 2016.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare