Prajd kao „Šredingerova mačka“ – da li je šetnja uopšte održana?

Vesti 19. sep 202219:15 13 komentara

Pre vikenda smo se zbog poruka državnih zvaničnika pitali: Hoće li se Evroprajd održati? Posle vikenda se zbog poruka državnih zvaničnika pitamo: Da li se Evroprajd održao? Vlast saglasna da se šetnja nije dogodila, a da će svi koji su kršili javni red i mir i vređali javni moral odgovarati.

Dok Zapad i Istok procenjuju težinu Evroprajd „koraka“, Sever zbog šetnje skakao u skandiranju predsedniku i premijerki.

„J*bo te Vučić, Brnaba!“

POVEZANE VESTI

A iz Njujorka, predsednik na uvrede sa tribine odgovara rečima da vlast, kako kaže, ni do sada nije imala podršku navijača.

„Do sada nije bilo takvih situacija, stekao se utisak kao da su navijači Zvezde pod kontrolom i da nema izleta koje smo videli prethodnih meseci na južnoj tribini, dakle očigledno je došlo do otkazivanja poslušnosti“, smatra Tanja Milovanović sa portala Nova.rs.

A na tribini se dan posle Evroprajda našla i zastava duginih boja praćena porukom „Nemoć države“.

„Lajete, režite, ali Hila slušate!“, čulo se.

Predsednik poručuje da će odgovarati i oni koji su napadali policajce, ali i oni koji su, kako je rekao skidali gaće i vređali javni moral. Portal Nova.rs piše da su maskirani mladići koji su u subotu izazivali nerede, ustvari prepoznatljivi pripadnici navijačkih grupa Grobara, delija i zemunskih Taurunum bojsa, da je među njima bilo i članova Narodnih patrola i da su bili dobro organizovani.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova snimalo je sve javne skupove tokom proteklog vikenda. U skladu sa tim, MUP će izvršiti identifikaciju svih lica koja su svojim ponašanjem i činjenjem vređala javni moral, kršila javni red i mir ili učestvovala u napadima na policiju.  Odmah po završenoj identifikaciji lica, biće podnete i prijave nadležnom tužilaštvu“, navodi se u saopštenju ministra policije Aleksandra Vulina.

I ministar policije i predsednik države se slažu da šetnje nije bilo, već da su, kako kažu, učesnici sprovedeni do koncerta – Vulin izračunao da je ruta bila duga 150 metara, a Vučić izmerio da je trajala 10 minuta. Pa hoće li se ovaj Evroprajd jednoga dana spominjati u rubrici Dogodilo se na današnji dan ili ne?

„Ovo je neka Šredingerova mačka, Prajda je i bilo i nije ga bilo, a sve zavisi ne samo od otvaranja kutije već od toga ko otvara kutiju, pa se htelo da ga neko sa Zapada otvori kutiju kažemo bilo ga, kako nije bilo, a ako neko sa Istoka otvori kutiju kažemo – nije ga bilo. Stičem utisak da se jako mnogo ulaže u režiju da stvari izgledaju veoma stvarno, a da su možda ipak jako kontrolisane“, izjavio je muzičar Marko Šelić Marčelo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare