Prajd info centar izlepljen nalepnicama grupe „Belgrader Jugend“

Vesti 07. jun 202218:44 2 komentara
Prajd info centar

Tim Beograd Prajda saopštio je da je u ponedeljak oko 23 sata napadnut Prajd info centar i da su na izlog zalepljene neonacističke nalepnice grupe "Belgrader Jugend".

U saopštenju se ističe da je napad prijavljen policiji i da su tražili hitnu reakciju povodom napada.

Povezane vesti:

Ističe se da je to 14. napad na Prajd info centar u Beogradu i da do sada niko nije kažnjen za napade, kao i da je policija samo jednom privela nasilnike, ali da ni oni nisu kažnjeni.

U saopštenju naglašavaju da ovaj poslednji napad na Prajd Info Centar dolazi u momentu kada se Beograd priprema za organizaciju EuroPride 2022, koji će se održati od 12. do 18 septembra.

„EuroPride je najveća evropska manifestacija koja okuplja LGBTI zajednicu i svake godine održava se u drugom gradu Evrope. Beograd će biti prvi grad u jugoistočnoj Evropi koji će biti domaćin EuroPride-a, zbog čega Prajd Info Centar naglašava čelnicima i čelnicama gradske i republičke vlasti da će u narednom periodu sve oči biti uprte u Beograd i Srbiju. EuroPride je i važna prilika da se naša zemlja i grad pokažu kao dobri i tolerantni domaćini koji svojim gostima mogu da garantuju sigurnost i bezbednost“, stoji u saopštenju.

Kako se navodi, velika netrpeljivost prema LGBTI osobama u društvu često se ispoljava u vidu govora mržnje, kako u javnom prostoru tako i u medijima i najčešće prolazi bez ikakvih sankcija.

„Tim povodom, Beograd Prajd apeluje na državu da pronađe i kazni nasilnike koji su oblepili lokal Prajd Info Centra neonacističkim motivima, i tako pošalje jasnu poruku da nasilje nad LGBTI+ zajednicom nije prihvatljivo, čime će značajno uticati i na stvaranje bezbednijeg okruženja za sve pripadnike I pripadnice zajednice“, zaključuje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare