Poziv koji se ne odbija – da li će Srbija morati da uvede sankcije Rusiji?

Vesti 16. mar 202219:18 > 19:41 361 komentara

Evropska unija ne odustaje od poziva da se Srbija pridruži sankcijama Moskvi. Ponovo se poziva Srbija da uvede sve mere da bi se zaustavio kako se navodi "Putinov pokolj", rekao je portparol EU Peter Stano. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sankcije Rusiji retko pominje.

Brisel smatra da Srbija ne može da zaobiđe sankcije koje je Rusiji uvelo 40 zemalja, a predsednik Srbije ponavlja da se to do sada nije dogodilo.

POVEZANE VESTI

„Mi prema Ruskoj Federaciji nismo do sad uvodili sankcije, neke se druge stvari čudne dešavaju, a što se tiče gasa – neće biti pregovora suštinskih pre završetka izbora, tako da oni koji dobiju narodno poverenje moći će da pregovaraju sa predstavnicima Rusije. Do tada šta će sve da se zbiva, zaista ne znam“, kazao je Vučić.

Rezultat politike sedenja na dve stolice:

– Srbija energetski potpuno zavisna od Rusije i očekivanje ruske podrške u međunarodnim institucijama

– Srbija ekonomski zavisna od Evropske unije i evropskih donacija.

„Evropska unija i zapadne zemlje ne žele da u svojim redovima imaju države koje su proputinovski orijentisane, to je veoma jasno. I u Evropskoj Uniji Putin je imao političare sa kojima se jako dobro slagao i koji su ga izuzetno podržavali i odjednom su se i oni ućutali. Viktor Orban je bio mađarski Putin, Kačinski iz Poljske je isto proputinovski, Marin Lepen je dobila silnu novčanu pomoć od Jedinstvene Rusije, partije Putinove, za kampanju. Nijedan od tih političara više nije na ruskoj strani, pa i Janez Janša je isto bio veoma blizak Putinu, pa ga vidimo u Ukrajini kako podržava borbu hrabrog ukrajinskog naroda. Znači, u ovakvoj situaciji Srbija neće moći da lavira između dve strane“, kazala je novinarka lista Danas Safeta Biševac.

Dok evropski lideri gledaju samo ka Evropi, predsednik Srbije nije u toj mogućnosti, i dalje ima glavobolju. Nove probleme zadaje Evropski savet i odluka o nafti. Dokument je veliki i moram dobro da ga proučim, kaže Vučić, ali suštinu zna.

„Suština je u tome da su Evropljani sebi ostavili mogućnost da na njihovoj teritoriji posluju sa Gaspromnjeftom, da uvoze i izvoze od Rusa, ali da treće zemlje ne mogu, gde su preduzeća ili kompanije ili rafinerije u većinskom vlasništvu Rusa da uvoze i izvoze naftu, što će reći – nisu kaznili Ruse, nisu kaznili sebe, kaznili su nas“, izjavio je Vučić.

Taj problem se, kaže predsednik, rešava, celu noć je njegov kabinet bio budan, razgovori su bili i sa Rusijom, ostavljene su tri opcije ako Srbija ne bude izuzeta iz tih odluka, a rešenje će biti saopšteno u narednih 48 sati.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare