Požar u Vinči pod kontrolom ali se u vazduh i dalje ispuštaju toksične supstance

Vesti 08. avg 202119:07 > 19:42 86 komentara

Sinoć u Vinči već mnogo puta viđeno - na deponiji plamen, iznad nje dim, po celom naselju i oko njega neprijatan miris. Vatru je gasilo 15 vatrogasaca, pet cisterni i pet vatrogasnih vozila.

 

Povezano:

Kolike su razmere incidenta postalo je naročito jasno danas popodne. Mirijevo i Karaburma bili su pokriveni dimom koji je doneo vetar sa obližnjeg žarišta.

Nema opasnosti da se požar proširi, saopštio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić: „Čitava Evropa je pod požarima, tako da, očigledno to ni Srbiju nije moglo da zaobiđe. Građani će moći da vide dim još nekoliko dana, s obzirom na to da će gašenje trajati sigurno dan ili dva“.

To znači da će u vazduh nastaviti da se ispuštaju toksične supstance: dioksini, furani, kao i jedinjenja nastala sagorevanjem plastike, veoma kancerogena, upozorava Dragana Đorđević sa Institua za hemiju, tehnologiju i metalurgiju. „Te supstance prolaze ćelijski zid u plućima i ulaze u krvotok raznoseći se po organizmu, ali isto tako isparljiva organska jedinjenja pored toga što ulaze preko disajnih organa, prolaze i kroz kožu“, ističe Đorđevićeva.

Čak i na Dorćolu vazduh je otrovan. Đorđević je u svom stanu merila koncentraciju zagađujućih PM čestica. Prepodne ih je bilo 160 mikrograma po metru kubnom. „Što je osam puta više od granice tolerancije od 20 mikrograma po metru kubnom“, naglašava.

Među prvima su na požar ukazali članovi neformalnog udruženja „Eko straža“. Ovo je, napominju, višegodišnji problem i ponavlja se svako malo.

„Javne službe u realnom vremenu ne obaveštavaju građane ili neki pojedini mediji kreću da obaveštavaju, ali posle deset ili dvanaest sati. Tako da – sve ostaje na tome da se neformalno informišemo po društvenim mrežama“, navodi Đorđe Lukić iz Eko straže.

Pojedine nevladine organizacije i pokreti pozvali su nadležne da objasne kako je do požara došlo i da proglase vanrednu situaciju. A dok se kvalitet vazduha ne popravi, stručnjaci savetuju da se ostane kod kuće, zatvore prozori, i uključe prečišćivaći ukoliko ih neko ima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare