Lokalizovan požar u Pančevu, u krugu stare Staklare

Vesti 15. mar 202118:32 > 16. mar 2021 07:19

Vatrogasci su lokalizovali požar koji je oko 17.30 sati izbio u bivšoj fabrici stakla u Pančevu, koju sad novosadska firma "Promist" koristi za skladištenje veštačkog đubriva. U požaru nije bilo povređenih, a vatrogasci rade na dogašivanju.

Povezano:

Direktor „Promista“ Danilo Tomašević za N1 je rekao da je požar udaljen o skladišta veštačkog đubriva oko 500 metara i da je reč o „starom objektu u kom nije bilo skladištenja, a posebno opasnih materija“. On je rekao da su građani bezbedni i da je požar daleko od skladišta veštačkog đubriva.

Još nije poznat uzrok požara.

„Želim da uverim sve građane Pančeva da nema nikakvog razloga za zabrinutost. Veštačko đubrivo koje se lageruje u pogonu stare Staklare se nalazi na više od 500 metara od tog starog dela koji se danas zapalio. Drveni krov se zapalio pod, zasad, nerazjašnjenim okolnostima i hvala vatrogasnoj službi na brzoj intervenciji“, rekao je Tomašević.

Dodao je da je najvažnije da nema nikakve štete po okolinu niti je bilo ko od ljudi bio u opasnosti.

„Mineralno đubrivo, veštačko đubrivo ne gori, to je jako važno da svi znaju. Mi jesmo imali nalog da uklonimo amonijum nitrat iz pogona Staklare, i on je uklonjen“, istakao je Tomašević.

Prema njegovim rečima, tzv. bejrutski scenario je nemoguć u Srbiji jer je tamo, kako objašnjava, bio skladišten (porozni) amonijum nitrat za industrijske svrhe.

Podsetimo, N1 je ranije, nakon eskplozije u Bejrutu, izveštavao o Promistu, novosadskoj firmi za trgovinu veštačkim đubrivom koja je kupila 2017. godine objekte propale Industrije stakla u Pančevu, a koje je godinama koristila za lagerovanje đubriva. Pančevci su se ranije bunili jer su načuli da takođe tu skladištiti i uvozni amonijum nitrat. „Đubrivo koje „Promist“ skladišti na području stare Staklare nema nikakvu klasu opasnosti“, rekli su tada za N1 u toj kompaniji.

U pančevačkoj Staklari nema opasne materije koja je izazvala eksploziju u Bejrutu, potvrđeno je ranije za Nova.rs i u Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine. Promist ovu supstancu u stabilisanom obliku veštačkog đubriva sada skladišti u pančevačkoj Azotari. Međutim, pre dve godine je upravo zbog amonijum nitrata zaradila – prijavu za privredni prestup. To je i bio razlog premeštanja đubriva u sertifikovano skladište Azotare.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović rekao je RTS da je mobilna ekipa Zavoda za javno zdravlje za kontrolu kvaliteta vazduha izašla na teren i utvrdiće da li je bilo opasnosti po životnu sredinu.

Drumski saobraćaj nije prekidan, dok je železnica obustavila prevoz opasnih materija prugom koja prolazi pored zapaljenog skladišta.