Povređeni radnik Fabrike vode za N1: Ostao sam i bez plate i bez osiguranja

Vesti 16. nov 202113:17 19 komentara

Skoro godinu dana posle eksplozije u zrenjaninskoj Fabrici vode, jedan od dva radnika koji su tada teško povređeni, odlučio je da progovori za medije. Naime, teško povređenim radnicima i dalje je potrebno lečenje, međutim, oni su zbog raskida ugovora sa fabrikom vode i promene vlasničke strukture ostali bez plata i bez zdravstvenog osiguranja.

Podsetimo, eksplozija u zrenjaninskoj fabrici vode dogodila se 14. decembra prošle godine.

„Mi smo tada radili jedan rutinski posao, to je bilo u pet ujutru i kolega i ja trebalo je da npunimo jedan bidon s hlorom, što se radi u svakoj smeni. U nekom momentu smo videli vatru, počeli smo živi da gorimo, bili smo svensi da gorimo. Posle valjanja na betonu, gasili smo se rukama, u jednom momentu vatra je nestala.Primljeni smo prvo u zrenjaninsku bolnicu, pa na VMA gde su bile operacije. Bili smo teže povređeni“, priča za N1 radnik Jovan Milekić.

Povezane vesti:

Dalje navodi da su na VMA proveli mesec dana, da je onda usledila rehabilitacija u banji Melenci i da je sve bilo u redu jer su imali zakonsko primanje 100 odsto zbog povrede na radu.

Međutim, kako priča, poslednje primanje bilo je početkom maja, da bi onda fabrika bila blokirana i do danas nisu dobili ni dinara. Tada kreću i problemi sa zdravstvenim osiguranjem.

„Negde 1. jula smo izgubili zdravstveno osiguranje prvi put, nekih 12 dana ga nismo imali, a u to vreme sam imao zakazanu operaciju koja odlučuje mnogo zbog oporavka ruku. Međutim, morao sam da odložim. Kucao sam na sva vrata, stigao sam i do gradonačelnika, pokušao je da pomogne da dobijemo zdravstveno, ali zbog zakonskih začkoljica taj model nije uspeo. Rekao je da mora poslodavac da uplati zdravstveno, što je i učinio, ali ja sam morao da odložim operaciju“, priča Milekić.

Zdravstveno osiguranje im je važilo do 30. septembra, ali, kaže Milekić, novac mu je bio potreban kako bi putovao na rehabilitaciju i oporavak.

„Od 30. septembra nemamo osiguranje, samim tim ni naše porodice. Direktor Aleksandar Savin je više puta kontaktirao vlasnike koji su, čini se, nedodirljivi, ali evo niti daju primanja niti osiguranje. Ne postoji državni mehanizam koji bi naterao poslodavca da plati bilo šta“, ističe.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare