Poverenik zabranio DZ Stari grad obradu biometrijskih podataka zaposlenih

Vesti 31. avg 202212:43 1 komentar
N1

Organizacija Partneri Srbija saopštila je da je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti sproveo nadzor nad Domom zdravlja Stari grad i doneo rešenje kojim je zabranio toj ustanovi da vrši obradu podataka putem uređaja za prepoznavanje lica u svrhu kontrole i evidentiranja radnog vremena zaposlenih.

„U dopisu Poverenika dostavljenom Partnerima Srbija, navodi se da je tokom inspekcijskog nadzora ovaj organ utvrdio da je Dom zdravlja Stari grad vršio obradu podataka o ličnosti zaposlenih bez valjanog pravnog osnova i u suprotnosti sa odredbama Zakona o zaštiti podatka o ličnosti koje se odnose na obradu biometrijskih podataka“, navodi se u saopštenju Partneri Srbije.

Takođe, kako navode, Poverenik je rešenjem naložio Domu zdravlja Stari grad da u roku od 15 dana obriše sve podatke o ličnosti zaposlenih koji su prikupljeni u svrhu kontrole i evidentiranja radnog vremena zaposlenih i da u istom roku obavesti sve zaposlene od kojih su podaci prikupljeni o brisanju tih podataka.

Krajem jula 2022, Dom zdravlja Stari grad obavestio je Poverenika da je postupio u skladu sa donetim rešenjem.

Dom zdravlja Stari grad je u aprilu ove godine obavestio svoje zaposlene o otpočinjanju prve faze uvođenja sistema za nadzor i prijavljivanje zaposlenih. U obaveštenju od 28. aprila ove godine navedeno je da je neophodno da se zaposleni na portirnici fotografišu koristeći za to postavljen tablet, kako bi bili uvedeni u sistem.

„Ovim putem pozdravljamo brzu reakciju Poverenika i pozivamo sve subjekte da obustave radnje obrade podataka o ličnosti koje ne ispunjavaju zakonske uslove. Poslodavci bi trebalo da obrate posebnu pažnju proceni srazmernosti i svrsishodnosti obrade podataka zaposlenih, posebno kada se za obradu podataka koriste nove tehnologije. Javni sektor ima u tom smislu i dodatne obaveze, imajući u vidu da nabavke naprednih sistema (prekomerne) obrade podataka podrazumevaju i trošenje javnih resursa koje bi trebalo da bude opravdano i racionalno“, navode iz Partnera Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare