Poverenik za N1: Odobreno nam je da povećamo broj zaposlenih, uskoro konkurs

Vesti 28. jan. 202116:39 > 29. jan. 2021 13:126 komentara
Podeli:
Poverenik
Izvor: N1/Nikola Kojić

Kancelarija Poverenika dobila je saglasnost Administrativnog odbora Skupštine Srbije da broj zaposlenih poveća za 23, što je bilo neophodno da bismo u punoj meri i efikasno mogli da ispunimo sve zakonske obaveze, rekao je u razgovoru za portal N1 poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

Poverenik je na svečanosti kojom je u Srbiji obeležen Međunarodni dan zaštite podataka o ličnosti pojasnio da je reč o procesu popunjavanja radnih mesta po sistematizaciji koja je proširena i odobrena prošle godine, neposredno pred uvođenje vanrednog stanja.

Na odluke se čekalo i po godinu dana

“Trenutno imamo 87 zaposlenih, odobreno nam je ukupno 129, ali smo sad dobili saglasnost da popunimo broj do 110. To znači da bi uskoro trebalo da raspišemo konkurs za prijem 23 nova čoveka na različitim pozicijama, a korist od toga će vrlo brzo osetiti i građani Srbije“, istakao je Marinović.

On je podsetio da je zakonom još iz 2004. godine propisano da Poverenik odluku po žalbi donosi u roku od 30 dana, ali je dodao da to u praksi nije bilo poštovano.

“Sa donošenjem odluka kasnilo se i po više od godinu dana zbog toga što su kapaciteti Poverenika bili preskromni. Sad će taj obiman posao moći da se raspodeli na više izvršilaca, pa će samim tim moći da se postupa efikasnije“, naglasio je Marinović.

Marinović je istakao i da će istrajati na svom predlogu da Poverenik izađe iz Beograda i da “ode na noge“ građanima Srbije u ostalim lokalnim sredinama.

“Konkretno, to bi značilo da se izmenama zakona otvori mogućnost da Poverenik može obrazovati organizacione jedinice van svog sedišta. Tako će konačno građani iz drugih delova Srbije biti i formalno izjednačeni sa građanima Beograda, jer neće morati da dolaze u glavni grad da bi se obratili Povereniku, predali zahtev, žalbu ili da pitaju ako im nešto nije jasno po pitanju primene tih zakona“, napomenuo je sagovornik portala N1.

Poverenik se osvrnuo i na prinudne mere u vidu novčane kazne koje služba na čijem je čelu izriče organima vlasti za neizvršenje rešenja.

“Do 2017. godine bilo je propisano da Poverenik može izreći kaznu organu vlasti u iznosu od 20.000 do 200.000 dinara. To je zamenjeno mnogo oštrijom sankcijom, a to je da organ vlasti može biti kažnjen jednom desetinom ukupnih godišnjih prihoda u prethodnoj godini ili do polovine mesečnih prihoda. Međutim, kada god smo tražili da nam dostave informacije o tome koliki su prihodi tih organa vlasti, dobijali smo odgovor od Ministarstva finansija da Zakonom o budžetu nije definisan pojam ukupnih prihoda korisnika javnih sredstava“, požalio se Marinović.

Budući da je to, kako kaže, ostalo samo mrtvo slovo na papiru, služba Poverenika predložila je da se vrati zakonsko rešenje kojim bi kazne ponovo bile izricane u nominalnom iznosu.

Organi vlasti da budu kažnjavani i fiksnim iznosom

“Za određene prekršaje kao što je nepostupanje po zakonu i apsolutno ignorisanje tražioca informacija, kada organ vlasti 15 dana ništa ne uradi, predložili smo da se propiše kazna u fiksnom iznosu, za koju bi Poverenik izdavao prekršajni nalog“, objasnio je Marinović.

Skupu povodom obeležavanja Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti, u skladu sa epidemiološkim merama, prisustvovali su samo govornici i predstavnici određenog broja najviših državnih institucija, a govornici su, pored Marinovića, bili šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu, šef Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper i direktor Misije USAID u Srbiji Majk de la Rosa.

poverenik
Izvor : N1/Nikola Kojić

Obraćajući se prisutnima, Marinović je zahvalio Evropskoj uniji i međunarodnim organizacijama na podršci koju pružaju nezavisnim institucijama u Republici Srbiji, a pomoćnik generalnog sekretara Zlatko Petrović predstavio je publikaciju Poverenika broj VI “Zaštita podataka o ličnosti: Stavovi i mišljenja Poverenika“.

Komentari

Vaš komentar