Poverenik za informacije: Višestruko uvećan broj žalbi vezan za ekologiju

Vesti 25. jun. 202114:39
Podeli:
Milan Marinović, poverenik
Izvor: N1

Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović izjavio je da je ove godine višestruko uvećan broj žalbi zbog informacija o životnoj sredini u odnosu na prethodni period.

Povezane vesti:

U prvih 10 godina rada poverenika ove žalbe činile su u proseku oko jedan odsto svih podnetih žalbi godišnje, a u prva četiri meseca ove godine čine 4,8 odsto svih žalbi, rekao je on na Forumu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Marinović je na debati „Informacije o zaštiti životne sredine – koliko je teško doći do njih“ izrazio nadu da će izmene Zakona o informacijama od javnog značaja olakšati pristup informacijama i da će oni koji informacije ne žele da dostave biti kažnjeni.

Pomoćnica generalnog sekretara poverenika Slavoljupka Pavlović rekla je da je najviše žalbi u oblasti zaštite životne sredine bilo kada je reč o informacijama koje se odnose na kvalitet vazduha i upravljanje otpadom, kao i na projekte koji mogu imati uticaj na životnu sredinu kakvi su Rio Tinto i mini hidroelektrane.

Ona je ukazala da je, kao i u drugim slučajevima žalbi, prvi problem ćutanje uprave.

Direktorka projekta za odgovornu vlast USAID Džeklin Vilijams Bridžers rekla je da su podaci o životnoj sredini važni jer se odnose na ono što direktno utiče na zdravlje ljudi.

Komentari

Vaš komentar