Poverenik: Može se reći da su institucije zatvorenije i da teže daju informacije

Vesti 01. apr 202209:20 4 komentara
poverenik, Milan Marinović
N1

Poverenik za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je da se može reći da su institucije i organi zatvoreniji za građane, da teže daju informacije, zbog čega se tražioci informacija češće žale instituciji Poverenika.

Prema izveštaju te institucije za 2021. godinu, broj žalbi u odnosu na 2020. godinu povećan je za 36 odsto i bilo ih je ukupno 5.181.

Marinović je za list Danas rekao da je moguće da je to posledica „specifičnosti“ 2020. godine, odnosno da je zbog vanrednog stanja bilo manje žalbi.

„Drugi faktor je to što tražioci informacija sve više prepoznaju instituciju Poverenika kao nekoga kome mogu da se obrate da bi došli do informacije“, kazao je Marinović.

Ocenio je i da će u 2022. godini institucije biti spremnije da pruže informacije zbog toga što je nakon izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama Poverenik u mogućnosti da izrekne novčanu kaznu.

„Sada praktično postoji mogućnost kažnjavanja i mi ćemo izricati kazne, u to budite sigurni. To će uticati na određeni krug organa vlasti da postupe u skladu sa rešenjem poverenika plašeći se kazni“, naveo je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare