Poverenik ističe prednosti novog zakona, Transparentnost ukazuje na propuste

Vesti 27. sep 202119:22 > 28. sep 2021 14:01 0 komentara

Šta se nagoveštava Nacrtom novog zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja. Više institucija će morati da izradi informator o radu, kao i da dostavlja godišnji izveštaj, kaže poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja Milan Marinović.

Dodaje da će novi zakon sprečiti zloupotrebe, vratiti novčane kazne i dati veća ovlašćenja povereniku.

„Uvodi, pre svega, osetno veća ovlašćenja Povereniku, širi krug organa vlasti koji će imati obavezu da postupaju po Zakonu, malo se bolje reguliše odgovornost, sankcionisanje – kako organa vlasti, tako i odgovornih lica u organima vlasti – tako da rešava neke probleme Zakona, odnosno neke praznine koje su dozvoljavale zloupotrebe koje su, nažalost, sve više uzele maha“, ističe Marinović.

„Tako da sam ubeđen da će doprineti većem ostvarenju i efikasnosti prava na pristup informacijama od javnog značaja“, dodaje on.

S druge strane Srbija nije rešila probleme iz prakse koji se tiču primene ovog zakona i ostvarivanju prava gradjana, tvrdi Nemanja Nenadić iz Transparentosti Srbija.

„I dalje se ne nudi rešenje za neke od glavnih problema iz prakse, i tu pre svega mislim na situaciju gde građani SRbije nemaju mogućnost da u potpunosti i na efikasna način ostvare svoja prava, kada im informacije uskrati neki od tzv. najviših organa vlasti, sada ih je šest, a ako se usvoje ove izmene Zakona, biće ih sedam, biće dodata i Narodna banka Srbije“, ukazuje on.

„Među tim organima najveći problem predstavlja Vlada i njene službe koji ignorišu zahteve za pristup informacijama. Naše iskustvo pokazuje da za oko 90 odsto zahteva ne dobijemo nikakav odgovor, a onda imamo samo mogućnost da se obratimo Upravnom sudu koji po tim tužbama rešava godinama, i taj krupan nedostatak nije rešen“, upozorava Nenadić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!