Lončar i Janković: Kako sprečiti nove nesreće u romskim naseljima

Vesti 19. mar 202117:57 > 18:22 5 komentara
požar
Dragan Mujan/Nova.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković sastala se sa predstavnicima Pokreta Opre Roma Srbija, koji su je upoznali sa detaljima tragičnog događaja u neformalnom romskom naselju na opštini Čukarica, kada su prošlog petka od strujnog udara šestoro dece i jedan muškarac zadobili teške opekotine, od kojih je jedan dečak preminuo. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obećao je da će država da uradi sve što je moguće da se deca povređena u strujnom udaru oporave od povreda na bolničkom lečenju kao i na rehabilitaciji.

Oni su ukazali da je situacija izuzetno teška i da Romi i Romkinje u ovom naselju već godinama žive u nehumanim uslovima, saopšteno je iz kabineta Poverenice.

Ovaj tragični događaj treba sve da nas opomene da život, dostojanstvo i ravnopravnost svakog građanina, a naročito deteta, ne smeju biti ugroženi niti dovedeni u pitanje, zbog čega moramo mnogo više uraditi kako bi svako bio u mogućnosti da zadovolji osnovne ljudske potrebe, istakla je poverenica.

povezane vesti

Ona je apelovala na hitno preduzimanje mera kako bi se stanovnicima ovog naselja obezbedili adekvatni uslovi za život, i najavila da će tim povodom institucija uputiti nadležnima preporuke mera u skladu sa zakonom.

Ovo takođe treba da podstakne svakog od nas na veću humanost, solidarnost, i toleranciju, jer su Romi i Romkinje i dalje diskriminisani, isključeni i marginalizovani u svim segmentima društvenog života, uprkos pomacima koji evidentno nisu dovoljni, zaključila je Janković.

Kako je saopštio pokret „Opre Roma Srbija“ na njihovo pitanje šta može da se uradi kako bi se sprečili ovakvi slučajevi u budućnosti, ministar Lončar je odgovorio da je potrebno obezbediti sve uslove za život Roma van ovakvih nebezbednih naselja.

„Svi moramo da se uključimo u proces u kojem će Romi živeti u naseljima koja ispunjavaju sve uslove u kojima im ne preti opasnost od požara, poplava i svega drugog što može da dovede do ovakvih slučajeva“, rekao je Lončar koji je danas posetio povređenu decu.

Prošlog petka od strujnog udara šestoro dece i jedan muškarac u neformalnom romskom naselju na Čukarici zadobili su teške opekotine od kojih je u međuvremenu jedan dečak preminuo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare