Poverenica: Od početka godine 13 femicida u Srbiji

Vesti 18. maj. 202213:421 komentar
Podeli:
Izvor: N1

U Srbiji je od početka godine ubijeno 13 žena što potvrđuje da je problem nasilja nad ženama i dalje veoma prisutan, ocenila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je u pisanoj izjavi povodom nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja ocenila da su ostvareni pomaci u sistemu zaštite žena od nasilja, ali i da je potrebno „kontinuirano unapređenje ljudskih kapaciteta, njihova stalna edukacija i međusobna koordinacija, bolja procena rizika i pronalaženje novih metoda u rešavanju problema rodno zasnovanog nasilja“.

„Podrška žrtvama mora biti prioritet čitavog društva, a reakcija nadležnih organa na prijavljeno nasilje efikasnija. Važno je da državni organi odlučnije pokažu rešenost da adekvatno odgovore i na ovakav vid nasilja i da javnost informišu o preduzetim merama“, navela je poverenica, a preneo njen kabinet.

Podsetila je da je ta institucija uputila incijative za izmenu zakona o izvršenju krivičnih sankcija koja se odnosi na uvođenje obaveznog obaveštavanja žrtve o tome da se osuđeni otpušta sa izdržavanja kazne, kao i za izmenu Krivičnog zakonika u cilju njegovog usklađivanja sa Istambulskom konvencijom.

Komentari

Vaš komentar