Poverenica o dešavanjima oko murala: Velika šteta napravljena našem društvu

Vesti 17. nov 202113:29 > 16:54 25 komentara
Brankica Janković
N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je u emisiji N1 Studio Live, osvrćući se na slučaj murala Ratku Mladiću, da smo videli "kako za čas, do koje mere, kojom brzinom se stvore tenzije u društvu". "Smatram da je našem društvu velika šteta napravljena, da smo poslali jednu pogrešnu sliku o Srbiji, mislim da je mnoge ljude sramota kada gledaju kako se mi predstavljamo", rekla je ona.

Na pitanje o slučaju vijetnamskih radnika na gradilištu Linglonga, kaže da prati situaciju iz medija.

„Ono što smo imali prilike da vidimo nije nadležnost institucije koju vodim, nismo imali prijave za slučaj diskriminacije, sve što smo videli u medijima svakako daleko prevazilazi slučajeve diskriminacije. Uznemirujuće je svakako za svakog ko gleda“, kaže ona.

Povezane vesti

Dodaje da smo juče videli da je Inspekcija rada započela proces kontrole.

„U neko najskorije vreme očekujem da će inspekcija, kao i u brojnim drugim slučajevima da izađe i kaže šta je utvrdila“, kaže Janković.

Bilo je, kaže, različitih povreda prava na ravnopravnost na tržištu rada.

„Diskriminacije na tržištu rada jesu najčešći slučajevi diskriminacije. Juče na konferenciji sam upravo u tom cilju da damo priliku da neko drugi ocenjuje kakvo smo zapravo društvo, pozvali pet žena koje su radile za vreme kovid krize“, kaže ona.

Želela je, ističe, da čuje šta one kažu.

„Mislim da je drugačija perpsektiva kad kasirka koja je provela dve godine, sve vreme dok traje ova kriza, oceni da smo postali bolji, tolerantiji, da se bolje razumemo… Najveći broj prijava prošle godine je bio na osnovu zdravstvenog stanja i starosnog doba“, kaže ona.

Osvrćući se na slučaj murala Ratku Mladiću, kaže da smo videli kako za čas, do koje mere, kojom brzinom se stvore tenzije u društvu.

„Smatram da je našem društvu velika šteta napravljena, da smo poslali jednu pogrešnu sliku o Srbiji, mislim da je mnoge ljude sramota kada gledaju kako se mi predstavljamo, apsolutno nedopustivo, žao mi je što je došlo do tenzija, mislim da tu prošlost moramo da ostavimo iza sebe, a da nadležni rade svoj posao“, kaže ona.

Najavila je i sutrašnju konferenciju na kojoj će biti reči o uključivanju starijih žena u politiku.

„Čini mi se da starije žene nisu dovoljno reprezentovane, u poslednje vreme imamo veće učešće mladih, što je dobro, ali bih volela da se skine stigma da je starijima mesto samo u kući i u kuhinji“, rekla je ona.

Gostovanje poverenice možete pogledati u emisiji N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare