Poverenica: Mediji zaboravljaju odgovornost prilikom izveštavanja o nasilju

Vesti 12. jul 202108:27 > 08:29 4 komentara
N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da mediji prilikom izveštavanja o nasilju zaboravljaju na odgovornost, kao i etiku izveštavanja.

„Ozbiljni problemi pišu se pod sezacionalističkim naslovima ili se opravdavaju zločini. Zaista je istinski vreme da se zabrinemo i svakako da smo već zabrinuti zbog tog ogromnog nasilja i tenzija“, navela je Janković za RTS.

Povezane vesti:

Dodala je da bi bilo dobro kada bi u medijima bili objavljeni epilozi slučajeva nasilja.

„Uvek se svede na to da se tih dana piše i kada je reč o rodno zasnovanom nasilju i nasilju o ženama, senzacionalistički i krši se etički kodeks“, rekla je ona.

Govoreći o govoru mržnje u medijima, Jankovićeva je rekla da su prošle nedelje započeli trening za novinare i da je na njemu konstatovano da ga nema mnogo u pravom zakonskom obliku.

„Svi koji učestvuju u javnom životu su se izveštili, pa gaze po ivici. Uvredljiv i ponižavajući govor u svakom smislu, vulgaran, preti da postane dozvoljena matrica ponašanja“, dodala je Jankovićeva.

Istakla da je linija između nedopustivog govora do govora mržnje tanka, kao i od govora mržnje do nasilja.

„Poruka je da vodimo računa o javno izgovorenoj reči, jer se nikada ne zna ko je kome uzor, kome šta može padne na pamet“, rekla je Jankovićeva.

Govoreći o digitalnom nasilju, rekla je da će to biti najveći izazov, ali i globalni trend, kao i da smatra da svi kasnimo u rešavanju tog problema.

„Pod velom anonimnosti vi možete drugog da vređate, pretite, pa čak i da kradete identitet, da ne govorim o osvetničkoj pornografiji. To su sve novi fenomeni, nove vrste nasilja, a one zahtevaju nova znanja, veštine i oruđa u borbi protiv novih oblika nedozvoljenog ponašanja“, zaključila je Brankica Janković.

Poverenica je rekla da je očekivano da ćemo imati više prijavljivanih slučajeva nasilja u porodici zato što se o tome u poslednjih godina govori, a da je pre 20 godina to bila privatna stvar.

„Sve institucije koje su nadležne u sistemu zaštite moraju biti ojačane, to nikako se ne može posmatrati kao trošak“, navela je Brankica Janković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare