Poverenica Janković: Poslednje dve godine izuzetno teške, naročito za decu

Vesti 20. nov. 202111:582 komentara
Podeli:
Brankica Janković
Izvor: N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je povodom Svetskog dana deteta da su poslednje dve godine bile izuzetno teške za sve, a naročito za decu, bez obzira što je dosta urađeno na unapređenju njihovog položaja.

Pročitajte još:

„Najviše problema imaju deca sa invaliditetom, siromašna ili deca koja su na institucionalnom smeštaju i koja se suočavaju sa zanemarivanjem, a neretko i zlostavljanjem“, rekla je poverenica Janković u pisanoj izjavi.

Ona je ukazala i na izraženo vršnjačko nasilje, naročito u digitalnom okruženju u kojem deca provode najviše vremena, često bez nadzora odraslih.

„Svedoci smo da su roditelji, u pojedinim slučajevima samohrani, razvedeni, bolesni ili sa nedovoljno sredstava za život, u pravoj trci sa vremenom. Takođe, zbog pandemije roditelji i deca morali su da se brzo prilagode prelasku na ‘online’ nastavu, a mnogi nisu imali dovoljno znanja ili sredstava da pomognu najmlađima“, navela je Janković.

Ova institucija je pripremila poseban izveštaj o diskriminaciji dece koji će uskoro biti predstavljen u Skupštini Srbije.

Komentari

Vaš komentar