Poverenica: Godine i starosno doba su multiplikatori diskriminacije

Vesti 10. mar 202115:09 2 komentara
N1

Godine i starosno doba jedan su od najčešćih osnova za podnošenje pritužbi Povereniku Srbije za zaštitu ravnopravnosti, rekla je poverenica Brankica Janković.

Ona je, na sastanku s predsednikom Saveza penzionera Srbije Andrejem Savićem i predsednikom pokreta Treće doba Momčilom Talijanom, rekla i da je „starenje multiplikator diskriminacije“, jer po tom osnovu ima uskraćivanja raznih prava i usluga, isključivanja i marginalizacije.

Janković je najavila Poseban izveštaj o položaju starijih građana i građanki Srbije, da bi celokupnoj javnosti bio predstavljen sveobuhvatan pregled stanja, praksa Poverenika i podaci drugih izveštaja i istraživanja i istovremeno date preporuke za unapređenje javnih politika.

Savez penzionera i organizacija Treće doba su strateški partneri za buduće aktivnosti poverenice na planu zaštite, unapređenja podrške i usluga, kao i celokupnog položaja starije populacije u Srbiji, naglasila je Janković.

Savić i Talijan, piše u saopštenju, ukazali su na neophodnost izgradnje inkluzivnog društva i naveli da bi nacionalni planovi i strategije u mnogim oblastima trebalo da imaju prioritete o starenju.

Zaključeno je da je potreban sveobuhvatan i stalan rad na „promociji kulture starenja i kvalitetnih stilova života starijih“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare