Povećan broj napada na LGBT osobe – koliko tome doprinose državni funkcioneri

Vesti 11. avg 202219:2163 komentara
Podeli:

Broj prijavljenih incidenata motivisanih homofobijom ili transfobijom drastično je povećan u odnosu na 2020. godinu, pokazuje izveštaj organizacije "Da se zna". Šta je uzrok skoka nije jasno, ali sagovornici N1 ne sumnjaju - lošoj situaciji i širenju netrpeljivosti doprinose i sami državni funkcioneri.

Tokom prošle godine počinjena su i prijavljena 83 napada na LGBT+ građane. Statistika je zabrinjavajuća, pogotovo kada se uzme u obzir da se radi samo o zabeleženim slučajevima, a mnogi se prećute.

Povezane vesti

„To je povećanje od čak 37 odsto u odnosu na prethodnu, znači 2020. godinu. Tako da možemo da kažemo da incidenti motivisani homofobijom ili transfobijom ili rastu ili je zajednica u većoj meri voljna da to prijavljuje organizacijama civilnog društva“, ocenjuje Miloš Kovačević iz „Da se zna“.

Od ukupnog broja registrovanih napada, 19 je uključivalo fizičko nasilje, a kod svakog petog incidenta konstatovane su telesne povrede.

Tri godine zaredom udeo maloletnika koji su pretpeli nasilje motivisano mržnjom je u porastu – u 2021. dostigao je 16 odsto ukupnih incidenata nad pojedincima.

U takvoj atmosferi „Prajd info centar“ proslavlja peti rođendan, a inače se i sam u više navrata nalazio na meti napada.

Direktor organizacije CIvil Rights Defenders Goran Miletić napominje – LGBT zajednica i dalje nije ohrabrena da prijavi sve slučajeve nasilje.

„Oni doživljavaju, prema istraživanjima koja imamo, mnogo češće verbalno nasilje, na primer u školama, od školskih drugova, doživljavaju diskriminaciju u raznim pristupima servisima, neki kažu u interakciji sa policijom, neki govore u zapošljavanju, neki na nekim drugim mestima. Dakle, mnogo češće se kada radimo sociološka istraživanja oni pojavljuju kao žrtve nasilja i diskriminacije“, kaže Miletić.

Glavni uzrok ćutanja je nepoverenje u institucije, napominju u organizaciji „Da se zna“. Podsećaju na slučaj kada je pre nekoliko meseci, kako kažu, policija prebila gej muškarca u sred Beograda.

„Takvi incidenti nas zaista uveravaju i obelodanjuju policijsku homofobiju, i to da sa policijskom homofobijom zapravo nije gotovo i da je policija, na neki način, nažalost, deo problema, a ne deo problema rešenja“, navodi Kovačević.

Celokupnom stanju u znatnoj meri doprinose i sami donosioci odluka i zvaničnici, upozorava Kovačević.

Kao na primer, jedan od najviših funkcionera vlasti i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, koji javno diskredituje Europrajd.

„Ja dizati nikakvu zastavu neću, to mogu odmah da vam kažem. Što se tiče poziva da otvorim, nisam siguran baš ni da ću da je otvorim. To jest, siguran sam da neću“, poručio je Šapić.

„Znam da bi se sa ovim složili brojni homoseksualci koji su protiv provociranja većinske i tradicionalne Srbije od male grupe prozapadnih NVO plaćenika“, smatra Obradović

Sagovornici N1 saglasni su – širenje takvih poruka je neprihvatljivo. S obzirom na njihov položaj autoriteta, funkcioneri i drugi učesnici u javnom životu moraju da budu obazrivi. U suprotnom, mogu da očekuju tužbe i predstavke.

Komentari

Vaš komentar