Potpredsednik Vlade Kosova: Srbija ilegalno finansira paralelne strukture

Vesti 12. jul 202114:29 5 komentara
N1

Potpredsednik Vlade Kosova Besnik Bisljimi optužio je Srbiju da i dalje održava i ilegalno finansira paralelne strukture, i da dugo vremena nije radila na tome da ih ugasi, nego ih je snažila.

Povezane vesti:

On je na svom Fejsbuk nalogu objavio tekst pod nazivom „Šta je rečeno o asocijaciji na trilateralnom sastanku u Briselu“ koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština i istakao da je nemoralno od srpske strane da traži nešto dok sami ne ispunjavaju ugovore ako ne vide korist za Srbiju.

Bisljimi je objavio da je trilateralni sastanak dve delegacije i evropskih zvaničnika u sredu u Briselu trilateralni sastanak trajao tri sata i 20 minuta, da je Kosovo identifikovalo 11 dogovora koje Srbija navodno nije ispunila, a da je Srbija pokrenula pitanje o pet navodno neispunjenih obaveza Prištine.

„Onda sam ja nabrojao sve paralelene strukture Srbije na Kosovu – političke, bezbednosne, obrazovne, zdravstvene, ekonomske i finansijske i dokazao da ih Srbija dugo vremena nije radila na tome da ih ugasi, nego ih je snažila, uključujući odluke o imenovanjima koje su potpisivale ključne ličnosti kakve su predsednik, premijer i predsednik skupštine Srbije i ilegalne transfere novca za finansiranje tih paralelnih struktura“, rekao je Bisljimi.

On je naveo da je pomenuo kompanije koje na Kosovu nelegalno rade, kao i predsednike nekih opština koji su paraleleno izabrani na lokalnim izborima na Kosovu i dobijaju novac iz budžeta Kosova, ali takođe su imenovani kao predsednici srpskih „privremenih institucija“ na Kosovu.

„Našao sam da ovakve strukture Srbija ne gradi bez razloga i da žele da to legalizuju kroz asocijaciju (Zajednica srpskih opština)“, poručio je on.

„Dodao sam da tek kada paralelne institucije Srbije ne budu radile na Kosovu, kada ne bude ilegalnog finansiranja iz Srbije i kada niko u Evropi ne bude osporavao suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, možemo ozbiljno da sednemo i razgovarao o adekvatnim modalitetetima zaštite i poboljšanja prava manjina, naravno ako to manjine smatraju neophodnim, jer kada je Ustavni sud Kosova proglasio neustavnom asocijaciju niko od kosovskih Srba nije protestovao, već samo Beograd“, naveo je Bisljimi na svom Fejsbuk profilu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare