Potpredsednica NDNV: Zajednica i građani – ključ opstanka nezavisnih medija

Vesti 14. jun. 202115:52
Podeli:
Izvor: Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Potpredsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Maja Leđenac izjavila je danas da bez ozbiljnih ulaganja u zajednicu, nezavisni mediji gube glavnog saveznika, a to su građani. "U nestabilnom medijskom okruženju u regionu Zapadnog Balkana, gde raste politički i finansijski pritisak na nezavisne medije, obnova odnosa sa zajednicom može doneti pravog saveznika u borbi za opstanak medija", kazala je Leđenac na Global Media Forumu.

Prema njenim rečima, kvalitetno novinarstvo danas zahteva i promenu razmišljanja o zajednici unutar same redakcije.

Povezane vesti

„Promena razmišljanja treba da ide u pravcu svakodnevne komunikacije novinara, urednika i redakcije sa zajednicom, jer redakcije treba da se oslanjaju na mišljenje i potrebe zajednice“, rekla je Leđenac.

Ona je dodala da je konačno i u regionu Zapadnog Balkana moguća saradnja medija sa publikom i zajednicom, jer je bolje regulisano internetsko plaćanje i korišćenje e-komerca.

„Ono što je i dalje problem jeste činjenica da banke ne prepoznaju male medije kao ozbiljne i važne klijente. Potrebno je da i ‘veliki igrači’ promene pristup i da im omoguće korišćenje svih servisa koji mogu doprineti poboljšanju slobode medija, jer je to važno za celu zajednicu i sve građane“, ocenila je Leđenac.

Zaglušujuća buka na društvenim mrežama

Predsednik NDNV Norbert Šinković rekao je da je izgradnja zajednice dugoročni proces, „poput maratona, a ne sprinta“, koji donosi različite izvore finansiranja.

„Zahvaljujući e-komercu, danas i najmanji lokalni medij može lako da pokrene donacijski ili model pretplate, da organizuje kraudfanding kampanje, a posebno ako ima podršku i drugih organizacija. Zajednice na lokalnom nivou su aktivne i željne kvalitetnih informacija, potrebno je samo komunicirati sa njima“, kazao je Šinković.

Dodao je da je potrebna i promena u razmišljanju samih medijskih profesionalaca i novinara, jer u današnjem svetu punom informativne buke i lažnih vesti „nije dovoljno samo proizvoditi kvalitetan sadržaj“.

„Publika je tu, ali zaglušujuća buka na društvenim mrežama i drugim platformama, otežava im pristup. Mali mediji moraju da budu tamo gde je njihova publika, inače proces komunikacije neće uroditi plodom niti će doneti nove izvore prihoda za održivost“, istakao je Šinković.

Sesija pod nazivom „Zajednica je važna – onlajn fandrejzing u medijskom poslovanju“ održana je u okviru Global Media Foruma, u organizaciji nemačkog javnog emitera Dojče Vele.

Dvodnevna interdisciplinarna i međunarodna konferencija na temu „Disrupcija i inovacije“ održava se u Bonu, ali zbog pandemije koronavirusa, deo sesija odvija se i onlajn.

Komentari

Vaš komentar