Potpisan sporazum Srbije i Mađarske o regulisanju granične kontrole u saobraćaju

Vesti 04. jul 202214:03 1 komentar
Tanjug/Aleksandra Orlić

Ministri spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su u Subotici sporazum između dve vlade, kojim se reguliše granična kontrola u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju, saopšteno je iz Ministarstva.

Selaković je ocenio da će sporazum doprineti smanjenju gužvi na graničnim prelazima, a i značajan je iz perspektive izgradnje brze pruge, koja će povezati Beograd i Budimpeštu.

Pročitajte još

Selaković je dodao da je sa Sijartom razgovarao i o unapređenju ekonomske saradnje, nastavku angažovanja na infrastrukturnim projektima, regionalnoj saradnji i globalnim pitanjima.

Sijarto je iskazao zadovoljstvo zbog činjenice da Mađarska i Srbija svakoga dana ispisuju nova poglavlja prijateljstva, što se ogleda i u gotovo udvostručenoj trgovinskoj razmeni u prvoj polovini godine.

„Naš najveći poduhvat svih vremena je modernizacija železničke pruge i u Mađarskoj će početi radovi od 1. avgusta, što znači da ćemo morati da otvorimo novi granični prelaz za železnički saobraćaj“, najavio je on.

Prema rečima Sijarta, danas polovina gasa koji Mađarska dobija dolazi iz Srbije i to je još jedan od odličnih rezultata saradnje.

Sijarto se osvrnuo i na ilegalne migracije, koje će, kako je ocenio, biti sve ozbiljnija pretnja i poručio da Mađarska neće dozvoliti ulazak nijednom ilegalnom migrantu na njenu teritoriju „i ne treba da pokušavaju ni da dolaze u Srbiju, jer neće imati mogućnosti da nastave svoj put preko Mađarske“.

„Mi ćemo Srbiji pomoći da zaštiti svoju granicu“, poručio je Sijarto.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare