Potpisan sporazum o vojnotehničkoj saradnji između Srbije i Azerbejdžana

Vesti 11. okt. 202116:212 komentara
Podeli:
Izvor: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović sastao se sa ministrom odbrambene industrije Azerbejdžana general pukovnikom Madatom Gulijevim, uoči svečane ceremonije otvaranja Sajma naoružanja i vojne opreme „Partner 2021” u utorak.

Kako prenosi Ministarstvo odbrane, dvojica zvaničnika su tom prilikom potpisali sporazum o vojnotehničkoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Azerbejdžana.

Stefanović je zahvalio Gulijevu što se odazvao pozivu i došao u Srbiju.

„Radi se o izuzetnom prijatelju naše zemlje. Velika nam je čast što je predsednik Alijev izabrao ministra da dođe, da poseti naš sajam, ali i da razgovaramo o važnim temama u našoj vojno-vojnoj i vojnotehničkoj saradnji. Učešće azerbejdžanske delegacije na desetom, jubilarnom sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner 2021” upravo je jedan od impulsa i odlična prilika da razgovaramo o konkretnim koracima u unapređenju naše saradnje“, istakao je.

Dodao je da je tokom razgovora zaključeno da su odnosi između dve zemlje izuzetni, ali da ima prostora za unapređenje vojne i industrijske saradnje.

„Zahvalio sam se ministru Gulijevu i ovom prilikom na principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije. Mi smo danas potpisali Sporazum između naše dve Vlade o vojnotehničkoj saradnji i stupanjem ovog Sporazuma na snagu, stvara se pravni okvir za saradnju dva ministarstva u vojno-ekonomskoj i vojnotehničkoj sferi, kroz realizaciju projekata od zajedničkog interesa. Nadam se da će ministar Gulijev tokom posete sajmu imati prilike da vidi i neke od najnovijih proizvoda naše odbrambene industrije, ali mi je ujedno drago i što je imao vremena i da se upozna malo sa našim običajima i provede nekoliko dana, u kojima smo mogli da razgovaramo više puta o konkretnim koracima u našoj daljoj saradnji“, objasnio je.

Ministar odbrambene industrije Republike Azerbejdžan general pukovnik Madat Gulijev izjavio je da mu je čast zbog učešća na sajmu „Partner 2021“.

„Veoma sam srećan da je naš predsednik ovlastio mene da potpišem Sporazum Vlada naših zemalja. Nas dvojica se dobro poznajemo i čini se da tekuća saradnja dobro napreduje. Prema našem mišljenju, svi koji smo na ovom Sajmu trebalo bi da se držimo zajedno pred međunarodnim izazovima u svetu. Naši predsednici već gaje bliske veze i podržavaju se u svemu. Naravno, mi podržavamo integritet države Srbije“, rekao je.

 

Komentari

Vaš komentar