Postdiplomci FPN-a „solidarno“ u odbrani autonomije Fakulteta

Vesti 18. apr. 202113:184 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Grupa postdiplomaca, studentata i studentkinja master i doktorskih studija Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, javno je izrazila zabrinutost povodom kontroverzi koje je izazvalo imenovanje novih članova Saveta FPN, među kojima su i ministarke Maja Gojković i Jadranka Joksimović.

Poručuju da povodom spornih imenovanja žele da iznesu svoj stav i, kako navode, pokušaju da zaštite interes Fakulteta na kom studiraju, posebno jer je Vlada u Savet Fakulteta, kako podsećaju, imenovala i neke njihove kolege, studente doktorskih studija.

POVEZANE VESTI:

„Želimo da pružimo punu podršku kolegama i koleginicama sa osnovnih akademskih studija koji su zatražili reakciju uprave Fakulteta na sporna imenovanja. Nažalost, ni ovoga puta važnu inicijativu nije pokrenuo Studentski parlament, već samoorganizovani studenti. Slažemo se u oceni da imenovanja izazivaju sumnju da je reč o ataku na autonomiju rada Fakulteta političkih nauka, te da predstavljaju neprimereni upliv izvršne vlasti u upravljačke organe Fakulteta“, poručuje se u saopštenju.

Postdiplomaci pružaju podršku i svim zaposlenima na FPN-u koji su, kako navode, javno istupili povodom spornih imenovanja i pozivaju ostale zaposlene da se odrede povodom tog pitanja.

„Pozivamo akademsku zajednicu, kao i sve sadašnje i bivše studente i studentkinje Fakulteta političkih nauka da se oglase povodom spornih imenovanja i uključe u borbu za očuvanje autonomije Univerziteta. Reč je o važnom pitanju koje se tiče celokupne akademske zajednice, sadašnjih i bivših studenata i studentkinja, kao i društva u celini“, stoji u saopštenju.

Ocenjuju i da je saopštenje Studentskog parlamenta Fakulteta političkih nauka i nekoliko studentskih organizacija, objavljeno 14. aprila na Fejsbuk stranici Studentskog parlamenta, sramno i da ne doprinosi zaštiti interesa studenata.

„S obzirom na to da se u saopštenju navodi da zahtevi grupe studenata Fakulteta političkih nauka ‘nisu zahtevi koje podržava sam Studentski parlament kao ni studentske organizacije’, smatramo da je ovime Studentski parlament implicitno podržao sporna i nezakonita imenovanja. Narušavanje autonomije Fakulteta nije u interesu studenata, što nas navodi na zaključak da Studentski parlament ne zastupa studente, već da predstavlja interesnu grupaciju čiji je zadatak da se spreči pokretanje većeg otpora protiv narušavanja autonomije i upliva izvršne vlasti u upravljačke organe Fakulteta“, poručuje grupa postdiplomaca FPN.

Oni smatraju i da je saopštenje Fakulteta objavljeno 16. aprila ostalo u mnogim tačkama nedorečeno.

„Zabrinuti smo jer je izbegnut odgovor na ključno pitanje: da li Fakultet političkih nauka smatra da Vladini predlozi za nove članove Saveta jesu legitimni predlozi jer je reč o osobama koje „dolaze iz reda istaknutih ličnosti iz oblasti nauke, kulture, prosvete, umetnosti i privrede“ ili se radi o pokušaju ugrožavanja autonomije Fakulteta“, navodi se u saopštenju.

Ocenjuju i da imenovanje novih članova Saveta, i to ne samo ministarki, ukazuje na pokušaj da se stave pod kontrolu kritički i slobodni glasovi koji dolaze sa Fakulteta i da se reputacija ustanove posvećene demokratskim vrednostima dovede u pitanje.

„Izostanak reakcije izaziva opravdanu sumnju da će uprava i nastavnici u budućnosti pristajati na nelegitiman i nelegalan uticaj izvršne vlasti na odluke Fakulteta“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar