Posmatrači SE uočili niz nedostataka tokom celog izbornog procesa u Srbiji

Vesti 20. jun 202215:20 > 15:22 23 komentara
N1/ilustracija

Delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) koja je posmatrala parlamentarne i predsedničke izbore u Srbiji 3. aprila identifikovala je niz nepravilnosti i nedostataka tokom čitavog izbornog procesa.

Pročitajte još:

U izveštaju o kom se danas raspravlja na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (SE) ističe se da ključni aspekti izbornog procesa u Srbiji zahtevaju dalju reformu i implementaciju i da bi Srbija trebalo da preduzme konkretne mere da unapredi izborni zakonski okvir kao i određene izborne prakse.

To bi trebalo da se postigne u okviru procedure nadgledanja PS SE i u bliskoj saradnji sa Venecijanskom komisijom, dodaje se u zaključcima izveštaja o izborima u Srbiji.

Delegacija PS SE ocenila je da je izborni dan protekao glatko i u celini mirno, ali je, uprkos solidnim pripremama, obeležen nizom sistematskih proceduralnih nedostataka u vezi sa rasporedom biračkih mesta, pretrpanošću, kršenjem tajnosti glasanja i brojnim slučajevima porodičnog glasanja, kao i slučajevima kupovine glasova.

U izveštaju se podseća da je PS SE posmatrala sve izbore u Srbiji od 2000. godine, sa izuzetkom parlamentarnih izbora 2020. zbog pandemije kovid-19.

Navodi se da su svi parlamentarni izbori u Srbiji od 2000. bili vanredni, osim jednih i ukazuje da „kultura vanrednih izobra“, iako pravno moguća, utiče na efikasno autonomno funkcionisanje parlamenta u skladu sa ustavnim mandatom, bez obzira koje političke snage su na vlasti.

Parlamentarci SE u izveštaju su konstatovali da su aprilski izbori u Srbiji održani u atmosferi intenzivne polarizacije između vladajuće koalicije i opozicionih partija.

Delegacija PS SE takođe je primetila da je agresija Ruske Federacije na Ukrajinu u velikoj meri zasenila kampanju, posebno u početnoj fazi i pomerila javni diskurs na bezbednosni razvoj u Evropi i njegov uticaj na Srbiju.

Posmatrači su ocenili da, u celini gledano, zakonski okvir u Srbiji pruža adekvatnu osnovu za sprovođenje demokratskih izbora ali su naglasili da je neophodna njegova efikasna primena kako bi se u potpunosti osigurali jednaki uslovi.

U izveštaju se konstatuje da su izvršene izvesne zakonodavne izmene na preporuke Venecijanske komisije i ODIHR, ali da su ;neka pitanja ostala nerešena, uglavnom u vezi sa pristupom medijima, finansiranjem kampanje, merama za suzbijanje pritiska na birače, kao i javnim nadzorom i revizijom biračkih spiskova.

Kada je reč o medijskom pokrivanju izbora u izveštaju je konstatovano da su u toj oblasti ostali „nerešeni brojni ozbiljni problemi“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare