Posle Petra Velikog, spomenik u Sremskim Karlovcima dobio i Đorđe Stratimirović

Vesti 30. jun 202215:563 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug/Kabinet gradonačelnika Novog Sada/Aleksandar Vasilić

Spomenik generalu Đorđu Stratimiroviću (1822-1908), vojnom komandanatu srpskih dobrovoljaca u Habsburškoj monarhiji u revoluciji 1848/49, otkriven je u Sremskim Karlovcima.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je na svečanosti da je i današnji događaj dokaz da se Srbija “probudila”.

Pročitajte još

„Voljom naroda 2012. Srbija se probudila, a pri tome ne mislim samo na brojne izgrađene fabrike, škole, vrtiće, pruge i puteve, već na to da se zemlja vratila sebi samoj, posle dugog i zamalo pogubnog jugoslovenskog sna“, kazao je Vučević.

Dodao je da se danas Srbija „ne stidi svoje istorije, razume sadašnjost i bori se za bolju budućnost“ i, kako je naveo, „može da kaže i ko su naši heroji, i ko su prosvetitelji“.

„Neka nas ovaj spomenik podseća i opominje na to šta znači biti slobodan i na to koliku smo cenu platili i koliko je ljudskih života uzidano u temelje naše otadžbine, ali i budućnosti“, naveo je Vučević.

Obratio se i potpredsednik Skupštine Srbije Stefan Krkobabić, a spomenik su osveštali sremski episkop Srpske pravloslavne crkve Vasilije i osječko-poljski i baranjski episkop Heruvim.

O svom čukundedi govorio je profesor Đorđe I. Stratimirović, koji je kazao da je on bio „jedan od osnivača Srpske Vojvodine“,

Rekao je da je “hrabro sa svojih 26 godina stao na čelo Srba i zajedno sa ratnicima dobrovoljcima iscrtao krvlju i sabljom granice Srpskog Vojvodstva”.

Spomenik je rad vajara Dejana Zdravkovića. Akademik Darko Tanasković je rekao da danas “podizanje spomenika srpskim velikanima simbolizuje čin nacionalne kolektivne samosvesti“.

Smatra da je to „i znak sazrevanja potrebe za negovanjem srpskog bića kroz istoriju“.

Stratimirović je rođen u Novom Sadu, a umro je u Beču, gde je i sahranjen, da bi prošle godine njegovi posmrtni ostaci bili preneti u portu manastira Vavedenje Presvete Bogorodice u Sremskim Karlovcima.

Komentari

Vaš komentar