Poslanik SNS: Ukidanje dozvola Rio Tintu ide njima u korist

Vesti 08. jan 202212:21 36 komentara
N1/arhiva

Poslanik SNS Bratislav Jugović smatra da bi odluku o poništenju svih dozvola datih Rio Tintu, koju je najavila Ana Brnabić, morala da donese Skupština i da bi jednostranim raskidanjem ugovora od strane Vlade Srbije samo odgovaralo ovoj multinacionalnoj kompaniji.

Povezane vesti

Jugović je za „Nova.rs“ rekao da Vlada Republike Srbije, na čelu sa Anom Brnabić, u vezi sa Rio Tintom treba da postupa potpuno neutralno.

„Kad ovo kažem, mislim da ne treba da preduzimaju nikakvu radnju, pa ni da raskidaju sporazume koje je potpisala Vlada bivšeg režima. Posledice prouzrokovane raskidanjem sporazume na inicijativu Vlade je finta koja ide u korist Rio Tinta. To bi značilo da smo kao država u obavezi da obeštetimo Rio Tinto“, smatra on.

Jugović kaže da je, zbog toga, neophodno da se odlučuje u Skupštini Srbije.

„Neophodno je izglasati Zakona o zabrani iskopavanja litijuma. U tom slučaju Srbija nema nikakvu obavezu da obeštetiti bilo koju kompaniju, pa ni Rio Tinto. Dakle, rešenje nam ne može ponuditi Vlada Republike Srbije, već nam rešenje jedino može omogućiti najvažnija institucija, a to je Skupština Republike Srbije“, poručuje Jugović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare