Poslanik DS: Zakazati posebnu sednicu skupštine o ekologiji

Vesti 23. avg 202215:07

Moramo da zahtevamo da se zakaže posebna sednica Skupštine Srbije koja bi iznedrila strategiju o životnoj sredini i njenoj zaštiti i koja bi definisala načine da takva strategija ne bude mrtvo slovo na papiru, već da se primenjuje i da konkretne rezultate, izjavio je poslanik Demokratske stranke (DS) Branimir Jovančićević i dodao da će se DS usprotiviti svakom ponovnom pokušaju buđenja projekta Rio Tinto.

On je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, rekao da bi strategijom trebalo da bude predviđena edukacija dece u osnovnim i srednjim školama iz oblasti zaštite životne sredine, uvođenje dobro definisanih predmeta ekologije i praktične nastave u prirodi.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, drugi deo strategije trebalo bi da se odnosi na „poboljšanje kvaliteta naših inspekcijskih službi zarad redefinisanja kaznene politike“.

„Unutar tih korica, unutar ta dva okvira nalazi se sve ostalo, a najvažniji naslovi bili bi: nijedan grad bez sanitarne deponije, nijedan grad bez kolektora za prečišćavanje otpadnih voda i nijedan dimnjak termoelektrane bez filtera za sprečavanje emisije kiselih oksida koji proizvodi PM čestice i smog „, istakao je Jovančićević.

On je naveo da vlast među prioritete svog delovanja mora da uvrsti pitanja iz oblasti životne sredine i da tek tada može da se očekuje boljitak, uz ocenu da je „pobeda građana nad Rio Tintom i nad Vladom Srbije bila od velikog značaja“.

„Stiče se jak utisak da ta pobeda nije i gotova. Želim da upozorim javnost da je neophodno da zajedničkim snagama insistiramo da budu preduzeti koraci koji bi na duge staze i nezavisno od toga ko je na vlasti zaštitili našu zemlju, zamljište, naše podzemne i površinske vode i vazduh“, rekao je Jovančićević.

Prema njegovim rečima, to mora da se učini odmah, jer se već čuju najave da će se nastaviti projekat otvaranja rudnika jadarita u Podrinju.

„Demokratska stranka će se oštro usprotiviti svakom ponovnom pokušaju buđenja ovog projekta zvao se on Rio Tinto ili bilo kako drugačije“, rekao je on.

Komentari

Vaš komentar