Poslanici Skupštine Srbije o međunarodnim delegacijama i kritikama opozicije

Vesti 14. apr 202113:25 > 13:26 5 komentara
FoNet/Aleksandar Barda

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju izmene sastava međunarodnih delegacija i skupštinskih odbora, iako je do sada bila praksa da se izmene u delegacijama samo konstatuju. Skoro tri sata dosadašnje sednice poslanici su iskoristili da govore o značaju samih delegacija i da kritikuju vanparlamentarnu opoziciju.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Branimir Jovanović rekao je da parlamentarni Odbor za stabilizaciju i pridruživanje ima važnu ulogu, posebno sada kada Srbija vodi pristupne pregovore sa EU.

Jovanović je rekao da je važno i ko će biti član Parlamentarne skupštine NATO, jer je to osetljivo pitanje i „zbog uloge ovog vojnog saveza u dešavanjima od pre dve decenije“ i zbog očuvanja vojne neutralnosti.

Poslanik Jedinstvene Srbije Slavenko Unković rekao je da Parlamentarna skupština NATO okuplja parlamente 28 zemalja članica, kao i partnerskih zemalja i da predstavlja važan instrument parlamentarne demokratije.

„Treba napomenuti da stalno predstavništvo Srbije u Briselu predstavlja epicentar aktivnosti koji se tiču saradnje EU i Srbije“, rekao je Unković.

Poslanik SPS-a Đorđe Milićević osvrnuo se na brojne organizacije čiji je Srbija član, ali je govorio i o regionalnoj saradnji, izazovima u vezi sa koronavirusom i parlamentu koji „traži rešenja kroz dijalog, jer dijalog nema alternativu“.

Milićević je rekao da je Srbija „odlučno na putu evropskih integracija“, pohvalio dosadašnji rad predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nekadašnjeg šefa diplomatije Ivice Dačića kao i saradnju sa Kinom i Rusijom.

Aleksandar Mirković iz poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ kazao je da ta grupa podržava ne samo svoje predloge, nego i koalicionih partnera, a da će ubuduće prihvatati i predloge opozicije „jer je to pokazatelj demokratije u praksi“.

U narednih 20 minuta, govorio je o lideru Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu pitajući se „na šta bi ličila njegova demokratija i da li bi opozicija imala pravo da postoji“, nabrajao milione, račune, Mauricijus i ponavljao da je „u vreme Dragana Đilasa pola miliona ljudi ostalo bez posla“.

Njegov stranački kolega Adam Šukalo posebno je govorio o vakcinama koje je „Vučić donirao Banjaluci“ i rekao da je Vučić primer pomirenja i da njegovi govori samo pozivaju na mir, stabilnost i pomirenje.

Pohvale Vučiću, kritike Đilasu

Poslanik sa iste liste Uglješa Mrdić čitav govor posvetio je pohvali vojnoj industriji i njenom napretku od 2012. godine, kada je „Aleksandar Vučić postao prvi potpredsednik vlade“, a osvrnuo se i na to da je Vučić jedini garant mira koji vodi politiku pružanja ruke i stvaranja novih prijateljstava i da Srbija nema neprijatelje“.

Mrdić je dodao da Vučićevu politiku kritikuju „Đilas i njegovi saradnici kako bi prikrili njegove malverzacije i sakrili sav novac koji je ukrao od građana“, te da danas partneri iz sveta vide da je politika Srbije jedino politika Vučića.

Na dnevnom redu parlamenta su izmene u sastavu delegacija do kojih je došlo pošto su ranije ostavke podneli poslanici sa liste Aleksandar Vučić – Za našu decu“ Žarko Mićin i Milan Savić.

Tako je predloženo da umesto Mićina član stalne delegacije u parlamentarnoj skupštini NATO bude poslanica Sandra Joković, dok će zamenik člana biti Nevena Vujadinović.

Umesto Žarka Mićina za zamenika člana u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje predložen je Nemanja Popović.

Poslanička grupa je predložila i izmene u nekoliko skupštinskih odbora u kojima su Mićin i Savić bili članovi.

Skupština će danas glasati o ovim kadrovskim rešenjima, kao i o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare