Visoka trava, polomljene daske, zapušteni toaleti – loša slika Šumaričkog jezera

Vesti 18. jul. 202120:12 > 20:2632 komentara
Podeli:

Umanjeno investiciono održavanje i zanemarivanje Centra za rekreaciju i sport na Šumaričkom jezeru krenulo je pre dve i po godine, kada je lokalna vlast u Kragujevcu spojila sportske centre "Park" i "Mladost" u Sportsko privredno društvo "Radnički doo".

Ribolovci i posetioci jezera ne pamte da je ikada stanje bilo kao sada.

„Pola sata mi treba kada krenem da pecam prvo da očistim mesto, trava je velika. Plaćamo dozvolu 7.000 dinara“, kaže Danijel Stošić, ribolovac.

„Nikada ovako stanje nije bilo. Velika trava na brani koja mora da se ošiša, deca se kupaju, ističe Milutin Lukačević, posetilac jezera.

Peska i šljunka sve je manje na plaži, a trave sve je više. Kule spasioca su u očajnom stanju, nefarbane su godinama, sa polemljenim daskama. Ambulanta u kojoj su radile dve medicinske sesetre svakog dana od 10.30 do 19.30, sada je ostava i parking za bicikle zaposlenih. Toaleti su zapušteni, a u muškom nema vrata na kabinama celog leta. Tuševi su poluispravni.

„Zapušteno i zaboravljeno. Otišli smo do toaleta, nema vrata, bili smo do ambulante, ali to nije ambulanta, s obzirom da unutra nismo videli ni osoblje ni bilo šta. Prazna prostorija“, navodi Nikola Nešić, odbornik Zajedno za Srbiju.

Ko je nadležan?

Člna Gradskog veća za sport Predrag Stevović je preko službenika poručio da Grad ni on nisu nadležni za sportski kompleks na jezeru „Šumarice“.

Direktor preduzeća Radnički Bojan Ilić takođe nije hteo da stane pred kameru, ali je Služba za informisanje poslala mejl.

„Ambulanta na jezeru je otvorena svakog dana u radnom vremenu predviđenom za kupače. Vrata na muškom toaletu se tri do četiri puta mesečno popravljaju zbog zamene polomljenih delova. Broj spasilaca je adekvatan površini koju nadziru. Broj aktivnih tuševa se usklađuje sa brojem kupača“, navedeno je u saopštenju.

Rukovodstvo firme „Radnički“ ne pominje smanjenje budžeta za spasilačku službu. Plažu dugu 250 metara kontroliše duplo manje spasioca nego prošle godine. Bove ograđuju 50 odsto površine vode koju kontrolišu spasioci.

SSP: Ugrožena bezbednost plivača

U Stranci slobode i pravde kažu da je ugrožena bezbednost plivača.

„Prethodnih godina je bilo predviđeno oko tri miliona dinara, a ove godine je opredeljeno oko 800.000 dinara za spasilačku službu. Što znači da je i nivo bezbednosti ovde ugrožen. Takođe, imamo informaciju da se skuter koji služi za brzu intervenciju ne održava, čak se ni gorivo ne sipa u njega. Danas je tužno kada vidimo kako izgleda jezero, a ni broj posetilaca nije kao što je bio prethodnih godina. Imamo informacije da se određena fekalna kanalizacija izliva u ovo jezero“, kaže Dalibor Jekić, član Predsedništva Stranke slobode i pravde.

Brana jezera je zarasla u travu i žbunje, a prelivni ispust se ne vidi od drveća. Firma „Radnički doo“ tvrdi da je to posao Vodovoda.

Izvršni direktor kragujevačkog Vodovoda Ivan Bogdanović u mejlu navodi da rastinje na brani ne ugrožava statiku građevine.

Ipak, ima i pozitivnih stvari na jezeru. SBB-ov besplatni WI-FI internet je odličan. Preduzeće koje gazduje jezerom je obećalo da će nedostatke ispraviti, a N1 će to proveriti za deset dana.

Komentari

Vaš komentar