Portparolka EK demantuje Rojters: Budućnost celog Zapadnog Balkana je u EU

Vesti 29. sep 202118:07 7 komentara
N1

Portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero Hernandes navela je u pisanom odgovoru Glasu Amerike da je "budućnost celog Zapadnog Balkana u EU" i na taj način demantovala navode iz teksta agencije Rojters u kojem se navodi da u EU više ne postoji saglasnost o prijemu u članstvo šest zapadnobalkanskih zemalja.

Povezane vesti:

Pozivajući se na neimenovane diplomate, Rojters je objavio da EU, u strahu od političkih reakcija u zemljama članicama, više ne može da se saglasi u pogledu davanja garancija za buduće članstvo šest balkanskih država, kojima je to svojevremeno obećano.

Pisonero navodi da je „Evropska komisija čvrsto posvećena unapređenju pristupnog procesa zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Albaniju i Severnu Makedoniju“.

„Obe zemlje su ispunile obaveze i u potpunosti podržavamo formalni početak pristupnih pregovora do kraja godine, kao što je i naglasila predsednica EK Ursula fon der Lajen tokom posete regionu. Budućnost celog Zapadnog Balkana je u EU“, navela je portparolka EK.

Pisonero dodaje da je „politika proširenja strateška investicija u stabilnost i sigurnost Evrope“, kao i da su lideri EU više puta ponovili, uključujući i na poslednjem samitu u Zagrebu, da su nedvosmisleno posvećeni evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Portparolka Evropske komisije zaključuje da će predstojeći samit na Brdu kod Kranja biti važna prilika ne samo da se potvrdi evropska perspektiva Zapanog Balkana, već i da se preduzmu praktični koraci ka daljoj integraciji i da se započne sa primenom ekonomskog i investicionog plana za region.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare