SAD pozivaju Beograd i Prištinu da nastave dijalog: Pažljivo pratimo situaciju

Vesti 19. avg 202207:21 > 12:2836 komentara

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da se razgovori Beograda i Prištine nastavljaju i da Vašington pažljivo prati situaciju i ohrabruje obe strane da efikasno koriste dijalog.

SAD su pozvale Beograd i Prištinu da nastave dijalog, pošto je susret dve strane u Briselu u četvrtak okončan bez rezultata, preneo je Glas Amerike.

Povezane vesti

„Koliko znamo, razgovori se nastavljaju. Mi, u partnerstvu sa EU, to pažljivo pratimo i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog i predlažemo im da ga nastave“, rekao je Prajs na konferenciji za novinare.

On je precizirao da Vašington u potpunosti podržava dijalog, rekavši da je potrebno unaprediti diskusiju o normalizaciji odnosa zasnovanoj na pretpostavci o uzajamnom priznanju.

Prajs je rekao i da specijalni izvestilac američke administracije za Balkan Gabrijel Eskobar i ambasador SAD u Evropskoj uniji Mark Gitenštajn pažljivo prate razgovore Prištine i Beograda.

„Uveravam vas da dijalog ima punu pažnju američkih zvaničnika. Radi se o pitanju kojim se i sam sekretar Blinken bavi već duže vreme. Reč je o prioritetu koji obuhvata celu našu organizaciju, kako na terenu – tako i u SAD“, ukazao je Prajs.

Na pitanje da li su SADu poziciji da izvrše pritisak na Prištinu da ponovo odloži primenu mera planiranu za 1. septembar, on je kazao da veruje da „ovi razgovori moraju biti pravovremeni i zadovoljni smo što su juče počeli i da se nastavljaju, jer predstojeće prekretnice mogu uticati na spopsobnost ovih zemalja da to nastave“.

„Mi ćemo nastaviti da se angažujemo direktno, ali kroz lične kontakte sa našim kolegama na Kosovu i u Srbiji, kao i kroz razgovore čiji je medijator Evropska unija. Ali, bilo kakve poruke koje prenosimo našim partnerima na Kosovu i u Srbiji zadržaćemo u dilomatskim kanalima“, poručio je Prajs.

Komentari

Vaš komentar